hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az LB döntött: a gyógycigaretta is jövedéki termék

  • MTI

A Legfelsőbb Bíróság egy a napokban meghozott ítéletében megállapította, hogy az úgynevezett gyógycigarettákat jövedéki terméknek kell tekintetni - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint két évvel ezelőtt a pénzügyőrök ellenőriztek egy céget, amely olyan cigarettát kívánt gyógyhatású készítményként forgalmazni, amely nikotint nem tartalmaz. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a gazdálkodó nem rendelkezik az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével, az így árult gyógycigaretta nem gyógyszernek minősül, hanem hétköznapi értelemben vett cigarettának, azaz jövedéki terméknek. 

Mivel a forgalmazó nem tartotta be a jövedéki termékek forgalmazására vonatkozó szabályokat, a vámosok a több mint 16 ezer doboz, mintegy 7,5 millió forint értékű cigarettát lefoglalták és megsemmisítették.

Az értékesítő vállalkozás bírósághoz fordult jogorvoslatért, a Legfelsőbb Bíróság azonban a napokban meghozott ítéletében elutasította a cég keresetét, és megállapította, hogy a gyógycigarettát jövedéki terméknek kell tekintetni, ezért a vámhatóság jogszerűen foglalta le - áll a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink