hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások az szja-bevallások kitöltésénél

  • MTI

Nem lehet parlagfű-mentesítésre felajánlani a személyi jövedelemadó 1 százalékát, noha az adóbevallás nyomtatott kitöltési útmutatójából ez nem derül ki - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombati közleményében.

Az 1053 számú személyi jövedelemadó bevallás nyomtatott kitöltési útmutatója szerint az 1 százalékos összeget a parlagfű mentesítés feladatainak támogatására is fel lehet ajánlani. Mivel a bevallások nyomdai előállítása már tavaly december 20-án megkezdődött, de a 2011-es kiemelt költségvetési előirányzatokat meghatározó jogszabályt, a 2011-es költségvetésről szóló törvényt csak 2010. december 30-án hirdették ki, így azt az állami adóhatóság nem tudta a nyomtatvány kidolgozásakor figyelembe venni. A bevallás elektronikus úton elérhető kitöltési útmutatóját az állami adóhatóság időközben pontosította.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az összevont adóalap után személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek minden évben rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalékos összeget vagy egyházak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatok számára lehet felajánlani. A 2011-ben megjelölhető költségvetési előirányzat kizárólag a Nemzeti Tehetség Program feladatai. 

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról elsősorban a bevallás, az egyszerűsített bevallás részét képező EGYSZA elnevezésű nyomtatványon lehet rendelkezni. Az adózóknak lehetősége van arra is, hogy a bevallástól elválóan, külön lezárt borítékban személyesen, vagy postán, illetve külön elektronikus nyomtatványon juttassák el a rendelkező nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Amennyiben valaki a bevallásában – érvénytelenül – a parlagfű mentesítés feladatai javára rendelkezett, megteheti, hogy a törvényi határidőig, május 20-ig új, a bevallástól elváló rendelkező nyilatkozatot nyújt be, amelyben a Nemzeti Tehetség Program, vagy valamely egyházi kedvezményezett részére rendelkezhet. Ebben az esetben az állami adóhatóság a második, érvényes nyilatkozatot teljesíteni fogja, feltéve, hogy a rendelkezés további törvényi feltételei teljesülnek. Az új nyilatkozat nem érinti a korábban, az adó másik 1 százalékára vonatkozó, valamely civil kedvezményezett javára tett érvényes nyilatkozatot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink