hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magán-nyugdíjpénztárak: az Ab januárban biztosan nem dönt

  • MTI

Az eddigi gyakorlat alapján január végéig várhatóan nem születik döntés a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében az Alkotmánybíróságon (Ab) - tudta meg a Magyar Nemzet.

A napilap ismertetése szerint a testület e heti ülésén egyelőre csak a soron kívüli tárgyalás ügye kerülhet szóba, határozathozatal legkorábban február végén, március elején lehet.
   
Sereg Andrást, az Alkotmánybíróság szóvivőjét azután kereste meg a napilap, hogy a Vasárnapi Hírek azt írta, "elképzelhető, hogy soron kívül hoz döntést az Alkotmánybíróság a médiatörvényről és a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításáról."
   
Sereg András a Magyar Nemzetnek azt mondta, szinte kizárt, hogy január végéig döntés szülessen a magánnyugdíjpénztárakat érintő beadványokkal kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években, a társadalmi közérdek szempontjából kiemelkedő ügyekben már volt példa soron kívüli tárgyalásra, de a legrövidebb ügymenet így is másfél-két hónap volt.
   
A szóvivő közölte, hogy az érintett beadványok úgynevezett "indítványelemzőknél" vannak. A lap megtudta azt is, hogy a testület e heti ülésén kizárólag a magán-nyugdíjpénztári ügyek soron kívüli tárgyalásának kérdése lehet napirenden, a médiatörvényt érintő beadványok sürgőssége "szóba sem került eddig".

Eddig nyolcezren jelezték: maradnának

A több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból csütörtök estig 8 353 jelezte, hogy magánkasszájánál szeretne maradni. A maradni szándékozóknak 2011. január 31-ig van lehetőségük ennek kinyilatkoztatására; aki nem tesz nyilatkozatot, annak a magán-nyugdíjpénztári tagsága 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik.

Forrás: Végel Dániel

A nyilatkozatot kizárólag személyesen, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lehet megtenni, bemutatva a személyazonosító igazolványt és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (esetleg útlevelet vagy kártyaformátumú vezetői engedélyt), továbbá a TAJ-kártyát.
   
Ha valaki akadályozott a személyes nyilatkozattételben (testi fogyatékosság vagy egyéb egészségi ok miatt, illetve a személyi szabadságát korlátozó büntetés vagy intézkedés hatálya alatt áll), kérésére a lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság munkatársai felkeresik, amit az érintett magán-nyugdíjpénztári tag legkésőbb 2011. január 21-ig írásban kérhet. A járóképtelenséget házi orvosi vagy szakorvosi igazolással kell bizonyítani, amelyet a "Kérelem" nyomtatványhoz mellékelni kell.
   
A tartósan külföldön dolgozó vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat, aminek során a külföldi tartózkodás jogcímét igazolni kell.
   
Ha a helyszíni nyilatkozattételre jogosult, illetve tartósan külföldön tartózkodó pénztártag nyilatkozatát 2011. január 31-ig rajta kívül álló okból nem tudta megtenni, legfeljebb 2011. február 28-ig - a nyilatkozat pótlásával egyidejűleg - igazolási kérelmet nyújthat be.
   
Az a magán-nyugdíjpénztári tag, akinek részére 2011. február 1-jét megelőzően az őt ténylegesen megillető ellátás 75 százalékának megfelelő mértékű társadalombiztosítási - vagy azzal egy tekintet alá eső - nyugellátást állapítottak meg, 2011. január 31-ig kérheti nyugellátása összegének módosítását. A kérelmet ahhoz a magánnyugdíjpénztárhoz kell benyújtani, amelytől a nyugdíjas nyugdíjszolgáltatásban részesült, vagy amelynek tagja. A kérelem elfogadásáról - illetőleg a törvényi feltételek hiányában annak elutasításáról - a magánnyugdíjpénztár dönt.
   
Amennyiben a kérelmező már részesült magán-nyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatásban, az igénybe vett szolgáltatást köteles a módosítási kérelem benyújtásától számított 60 napon belül a magánnyugdíjpénztár részére visszafizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő és egyéni vállalkozó egyben

Szipszer Tamás

adószakértő

Bértámogatás és átalányadó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink