hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentést ígért, de adót emelt a kormány a Jobbik szerint

  • MTI

A Jobbik szerint "brutális" adóemeléseket hozott a 2011-es év a vállalkozások számára; a kormányzat az ellenkezőjét teszi annak, mint amit ellenzékben ígért.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte: az idei adóváltozások éppen azokat a magyar kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) sújtják, amelyek terhét a kormányzat, "legalábbis a szavak szintjén", igyekszik csökkenteni. Felidézte: a Fidesz azt ígérte, hogy az önkormányzatoknál jelentős lesz a forrásbővülés. Ehelyett - fűzte hozzá - a kormányoldal a szocialisták által bevezetett korábbi megszorító lépéseket fenntartotta és új, a kkv-kat terhelő adókat vetett ki.

Példaként szólt arról, hogy a fővárosi V. kerületben az idegenforgalmi adó kivetésével tavaly 21 millió forintos bevételt ért el az önkormányzat, idén e területen a helyhatóság 1,6 milliárd forintos, azaz 75-ször több adóbevételt vár. A jobbikos képviselő beszélt arról is, hogy a Fidesz az építményadó törvényi lehetőségét 900 forintról 1100 forintra, 3 százalékról 3,6 százalékra emelte, és mivel a központi költségvetésből a korábbi ígéretek ellenére az önkormányzatok nem részesülnek pluszforrásból, ezért ezt az összeget az önkormányzatok be is gyűjtik majd a kkv-ktől.

Volner János szerint ez a lépés is a kormány eddigi zavaros gazdaságpolitikai elképzeléseinek újabb példánya. A kormányzati lépések a gazdasági versenyképesség ellen hatnak - értékelte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink