hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ismét kamatot emelt az MNB

  • dr. Marosi Andrea

Az egy hónappal ezelőtti 25 bázispontos emelést követően ezúttal újabb negyed százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

A tanács döntése értelmében az irányadó ráta december 21-től 5,75 százalék lesz. A kamatdöntést komoly bizonytalanság előzte meg: a válság kirobbanása óta nem voltak olyan megosztottak az elemzők várakozásai, mint most. A szakértők többsége úgy vélte, hogy a Monetáris Tanács döntése abszolút kétesélyes: vagy folytatja az előző hónapban – meglepetésre – megkezdett szigorítási ciklust az MNB, s ismét 25 bázisponttal 5,5 százalékra emeli a kamatot, vagy szünetelteti a szigorítást, s nem nyúl az irányadó rátához. A Reuters által megkérdezett szakértők fele-fele arányban (12-12) jósoltak emelést, illetve tartást, míg a Bloombergnél 12-11-re az 5,50 százalékos év végi kamatot jósolók diadalmaskodtak.

A forint múlt héten fél éve nem látott mértékben erősödött az euróhoz képest a kamatemeléssel kapcsolatos spekulációk miatt, hétfőn azonban kissé gyengült, s az euró jegyzése a bejelentést megelőző percekben 275 forint körül ingadozott. A döntést követően aztán ismét erősödni kezdett a magyar fizetőeszköz: a közös európai pénz kurzusa jó 50 fillérrel süllyedt.

Ecoline

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési szolgáltatás

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gépjármű-motorcsere elszámolása

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Kamarai hozzájárulás végelszámolás alatt

Kneitner Lea Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink