hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új világ Újbudán januártól: bővül az adófizetők köre

  • MTI

Januártól adót kell fizetniük azoknak az újbudai lakástulajdonosoknak, akik nem a kerületben vannak bejelentve – írja az origo. A lap hozzáteszi: az a lépéstől a közös állami kasszából járó összeg növekedését várja a kerület.

A cikk azt írja: a lakosság lélekszámát gyarapítaná papíron, de a kerületi bevételeket is növelné új, 2011 január 1-gyel életbe lépő rendeletével a XI. kerületi önkormányzat, amely szerint a kerületben lakással rendelkezőknek építmény- és telekadót kell fizetniük, ha nem a városrészbe vannak bejelentve állandó lakcímmel.

Az origo kalkulációi szerint a lakások esetében évente, négyzetméterenként 1580 forint az építményadót kell majd fizetni, a telekadó mértéke pedig 287 forint lesz. Vagyis egy 50 négyzetméteres panellakás esetében 79 ezer forint adót kellene fizetni a kerületen kívüli bejelenéssel bíró tulajdonosoknak. Az indoklás szerint azért döntöttek az új adónem mellett, mert sokan használják úgy a kerület infrastruktúráját, hogy nincsenek oda bejelentve, ez pedig plusz költséget ró az önkormányzatra, aki játszótereket újít fel és iskolákat tart fenn.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke nem kommentálta a XI. kerület döntését, de véleménye szerint lesznek követők, mert a helyi adók emelésével az önkormányzatok növelni tudják mozgásterüket.

Építmény- és telekadó más kerületekben, településeken is van, de a lakásokat lakhatásra használó magányszemélyek esetében általában nem kell megfizetni.

A cikk emlékeztet: egy évvel ezelőtt Zuglóban, az akkor még SZDSZ-es kerületvezetés úgy döntött, hogy a következő év elejétől már nem elég az építményadó-mentességhez, ha valaki nem adja bérbe a lakást, de életvitelszerűen benne is kell laknia. Az akkori ellenzéki Fidesz azonban a Zuglói Lapokban olyan hirdetést jelentetett meg, amely szerint a pártnak köszönhetően eltörölték az építményadót, így azt be sem kell vallani, sőt, a bevallási íveket a Fidesz-KDNP közterületi standjain átveszik – írja az origo. Az igazság ugyanakkor az volt, az adót ugyanis mindenképp be kellett vallani, bár a lakosok nagy része mentesült a fizetési kötelezettség alól, hiszen életvitelszerűen lakott benne, azaz oda volt bejelentkezve.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink