hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az szja és magánnyugdíj-pénztárak: mit, miből, hogyan?

  • HVG

Az ellenzékben még 14. havi nyugdíjat ígérő Fidesz kormányra kerülve éppen 14 havi tagdíjat vesz ki a nyugdíjaséveikre magánpénztárakban megtakarítók zsebéből. Ebből és profittermelő ágazatokra kivetett válságadóból finanszírozza az elsősorban a felső középosztályt preferáló adócsökkentést.

Gátszakadás után pillérbontás: az Orbán-kormány egy villámtámadással rombolni kezdte a nyugdíjrendszer második pilléreként emlegetett magánnyugdíjpénztárakat. Holott a Nemzeti együttműködés programjában az áll: „Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.” A kormány ugyanis benyújtotta, s a parlament a hét elején várhatóan már meg is szavazza azt a törvénymódosítási javaslatot, amely novembertől 14 hónapra felfüggesztené a magán-nyugdíjpénztári tagok által befizetett tagdíjak továbbutalását az egyéni számláikra. A tagok keresetéből levont 8 százalékos járulék így az állami nyugdíj-biztosítási alapba kerül. Az intézkedést az idei 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél miatti kényszerrel indokolták. A büdzsé bevételeihez így a 3 millió pénztártag 14 hónapon át átlagosan havi 10 ezer forinttal járul hozzá, amiből a költségvetés összesen 420 milliárd forinthoz jut 2011 végéig.

Nem lehet tudni, adó, járulék, vagy az államnak kötelezően nyújtandó kölcsön-e a tagdíjak elvonása? – fogalmazta meg kételyeit a döntéssel kapcsolatban Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke. „Rövid távú fiskális érdek miatt a tagok időskori biztonságát teszi kockára a kormány” – állapította meg a kasszákat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség, Kozek András elnökségi tag pedig einstandnak titulálta a majdani nyugellátás fedezetére fizetett tagdíj elvonását.

A kegyelemdöfést azonban a múlt héten kapták meg a kasszák. Kiderült, hogy azok a tagok, akik kitartanak pénztáruk mellett, legfeljebb reménykedhetnek valamiféle kompenzálásban, viszont azokat, akik a fejlemények hatására visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, Orbán Viktor miniszterelnök ígérete szerint nem éri veszteség. Arra is számítani lehet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfői parlamenti hozzászólása nyomán, hogy 2011. január 1-jétől eltörlik a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát, az a kasszatag pedig, aki eddig saját döntése nyomán tagdíj-kiegészítésként többletet fizetett be az egyéni számlájára, visszalépéskor ezt készpénzben megkapja.

A teljes cikket, a fontosabb adó- és járulékváltozások összefoglalóját, s a környező országok nyugdíjrendszereiről szóló írást olvassa el a HVG-ben ((2010/42.)!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink