hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megsarcolják a benzinkutakat és az autókereskedőket is

  • adozona.hu

Köztudott volt, hogy a bolti kiskereskedelmi tevékenységet, a távközlési tevékenységet folytatók és az energiaellátók azok, akiket az extra adó megfizetésére köteleznek. A meglepetést inkább az jelenti, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokon túl – amelyekről eddig szóltak a hírek – érintett lesz a többi kiskereskedő, ideértve a gépjármű-üzemanyag-kiskereskedőket és a gépjármű-nagykereskedőket is. Az új adó vonatkozni fog a teljes távközlési szektorra, továbbá a Robin Hood adó által már eddig is érintett vállalkozásokra is.

Az adó alapja mindhárom szektor esetében az e tevékenységből származó számviteli törvényben meghatározott nettó árbevétel, azzal a kitétellel, hogy a kapcsolt vállalkozások árbevételét összesítve kell figyelembe venni, amikor a jogalkotó sávosan progresszív adót határoz meg. Ezzel a rendelkezéssel kívánta a beterjesztő megakadályozni, hogy adóelőnyök elérése céljából az egyes vállalkozások üzlethálózatukat feldarabolják - mondta Hegedűs Sándor, az RSMDTM adótanácsadó cég adópartnere.

Az adósávok meghatározása során a javaslat a bolti kiskereskedők esetén az eddig ismert háromhoz képest négy sávot definiál: 500 millió forintig 0 százalék, az 500 millió forint és 30 milliárd forint közötti részre 0,1 százalék, a 30 milliárd és 100 milliárd forint közötti sávban 0,4 százalék, míg az afölötti rész után 2,5 százalék.

A cikk itt folytatódik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink