hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szempontok, mi alapján válasszunk magánnyugdíjpénztárat

  • dr. Marosi Andrea

Ne váltsunk magánnyugdíjpénztárt kizárólag egy üzletkötő megkeresésére, anélkül, hogy utánanéznénk, mit lehet tudni a pénztárakról, melyik alapkezelő kezeli a pénztár vagyonát.

Hetente számos ajánlatot kapunk, legyen az egy jól fizető munkahely vagy egy kedvezményes bolti akció ígérete. Nincs ez másképpen a magánnyugdíjpénztárak esetében sem. A nagyobb nyugdíj reményében sokszor hajlamosak vagyunk azonnal pénztárt váltani, holott az ügynököktől kapott információk nem minden esetben teljeskörűek - áll az OTP Magánnyugdíjpénztár közleményében.

 Ha mindenképp magánnyugdíjpénztár váltásra szánjuk magunkat, elsőként tagságunk legfontosabb adataival kell tisztában lennünk. Hány éve vagyunk tagok? Mennyire gazdálkodott jól a pénztárunk az elmúlt évek folyamán, mennyi hozamot értünk el eddig? 2010. január 1-jétől a pénztártag elveszíti a hozamgaranciát, ha egyik magánnyugdíjpénztárból a másikba való átlépései között kevesebb, mint 5 év telt el – emeli ki Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Sok mindent elmondhat egy pénztárról taglétszáma, éves vagyona.

A pénztárváltás előtt fontos, hogy tisztában legyünk a hozamokkal is, melyek azt mutatják meg, hogy az adott magánnyugdíjpénztár milyen eredménnyel fektette be a tagok befizetéseit. Egy adott pénztár teljesítménye nagyrészt a vagyonát kezelő alapkezelő eredményességétől függ. Minden magánnyugdíjpénztár vagyonát (a tagok befizetéseit) egy alapkezelő kezeli. Átlépéskor érdemes a pénztárak hosszú távú, 10 éves hozamrátáit figyelembe venni, emellett pedig alaposan átgondolni, vajon megtakarításunk a számunkra legmegfelelőbb portfolióban van-e. Hiszen erről mi magunk döntünk, a pénztár csak legjobb tudása szerint kezeli az adott portfoliót – mutat rá Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és értékesítési igazgatója.

Magánnyugdíjpénztárunk adatairól és a kulcsfontosságú hozamokról legegyszerűbb, ha az adott pénztár ügyfélszolgálatától kérünk felvilágosítást. Ezen túl az egyes pénztárakat hozamaik alapján is összehasonlíthatjuk, ha felkeressük a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) honlapját.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close