hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Karakteres adóváltozások csak jövőre lehetnek

  • adozona.hu

A parlament csütörökön az adótörvényeket több ponton is módosította. A társasági adó csökkentése és az egyensági öröklés illetékmentessége is szerepelt a módosítások között. Mit gondolnak az adószakértők?

A most megszavazott változásokkal elsősorban azok a nyereséges cégek járnak jól, amelyek nem pénzintézetek – ezt már Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője mondta a hvg.hu/Adózónának a parlament csütörtöki, adótörvényeket érintő döntéseivel kapcsolatban. A szakember egyértelműen jó iránynak tartja a társasági adó csökkentését, s azt mondja, remélhetőleg néhány éven belül az 500 milliós határ felett is élhetnek ezzel a cégek. Hasonlóan szerencsés döntésnek tartja a kisadók számának csökkentését, ugyanakkor ezzel kapcsolatban is abban bízik, hogy a folyamat nem áll meg, és további adónemeket is érint majd.

Az adó és járulékmentessé tett háztartási munkával kapcsoltban - a sok kritika ellenére - is azt mondja, nem feltétlenül rossz irány, bár kibúvókra és visszaélésekre adhat okot, hogy nincs plafonérték, amelyig alkalmazható ez a kedvezmény. „Egy vagyonosodási vizsgálatnál például joggal hivatkozhat majd arra valaki, hogy így szerezte a jövedelmét”- teszi hozzá.

Az egyenesági öröklés és ajándékozás illetékmentességét azokban bírálja az adószakértő. Azt mondja, aki így jut vagyonhoz, nem vesz részt a közteherviselésben. „Bőven elég volt a 20 millió forintos határ is”- fűzte hozzá. A bankadóval kapcsolatban sem bizakodó. Az Ernst&Young adószakértője szerint az rendben van, hogy az európai trendeket követjük, de a mértékét túlzónak tartja. „A bankok ezt továbbhárítják az ügyfelekre, kisebb kamatot fizetnek majd, drágábbak lesznek a hitelek, utóbbira ráadásul az itt lévő multinacionális cégek is reagálni fognak”- sommázott.

Összességében a változásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: most adóátcsoportosítás történt, s nem baj, hogy nem több, mert év közben „nem illik” nagy döntéseket hozni. Vámosi-Nagy Szabolcs arra számít, hogy ősszel, a 2011. január 1-től esedékes változtatások, módosítások lehetnek majd a mostaninál karakteresebbek. „A családi adókedvezmény biztosan megjelenik majd, az egykulcsos adóról is sokat beszéltek, így számíthatunk rá, s a kisadók száma is tovább csökken majd valószínűleg, de az 1988-as adóreformhoz hasonló szerkezeti változtatást nem várok”- magyarázta a hvg.hu-nak, hozzátéve, az adójóváírás rendszerének kivezetésére is vélhetően sor kerül, ami jó döntés – abban az esetben, ha ez senkinek a „nettó pozícióját” nem ronja.

A cikk folytatását olvassa el a hvg.hu-n!

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás?

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink