hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: összegek és szempontok

  • adozona.hu

Mekkora összegben adható cafeteria? A távozó munkavállalótól visszakérhető a kiadott béren kívüli juttatás? Milyen szempontok alapján célszerű átalakítani a cafeteria-rendszert? Olvasóink kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo válaszol.

Munkavállalónknak éves bérletet adtunk, de időközben távozik a cégtől. Ezt vissza lehet kérni? És a felmondási időre jár neki? Kiköthetjük a cafeteria-szabályzatban, hogy felmondási időre már nem jár béren kívüli juttatás?

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria-rendszer működik, ott a szabályzatban kell rögzíteni a jogosultságokat, ide értve a be- és kilépés esetét is. Általános piaci tapasztalat, hogy a korrekt elszámolás érdekében a kiadott juttatást az eltöltött idővel arányosan szokták elszámolni, és a fizetésből levonni. Amennyiben a cafeteria-szabályzat nem rendelkezik erről, vagy a juttatást nem cafeteria-rendszerben kapta a munkavállaló, akkor figyelembe kell venni a Munka Törvénykönyvét. Eszerint „a munkabérből való levonásnak csak jogszabály, végrehajtható határozat vagy a munkavállaló hozzájárulása alapján van helye; ettől érvényesen eltérni nem lehet”.

Szeretnénk átalakítani a cafeteria-rendszerünket a cégnél, de nincs pénzünk tanácsadókra, és amúgy is kis cég vagyunk. Tudnak tanácsot adni, hogy melyek azok a szempontok, amelyekkel a cég és a munkavállaló is a legjobban jár?

A cafeteria rendszert érdemes a dolgozók egyéni preferenciái szerint kialakítani, és olyan juttatásokat kínálni, amely illeszkedik életmódjukhoz. Például az idősebb kollégák jobban értékelik a nyugdíjpénztári hozzájárulást, mint az internet utalványt, ezzel ellentétben egy fiatal alkalmazott számára komoly segítséget jelenthet például a helyi bérlet szolgáltatás.

A munkáltatónak nincs könnyű dolga, ha alkalmazottai különböző korúak és anyagi helyzetük is jelentősen eltér egymástól. Ekkor ugyanis a legnehezebb összeegyeztetni az igényeket. Legcélszerűbb, ha a munkáltató csak a béren kívüli juttatásokra személyenként elkölthető költségkeretet határozza meg, illetve a választható juttatások listáját állítja össze, és a dolgozó maga alakítja ki a legoptimálisabb juttatási csomagot.

A munkáltató szempontjából pedig figyelembe kell venni a hatályos jogszabályokat. Az idei évben a béren kívüli juttatásokat három kategóriába soroljuk: adómentes, kedvezményes adózású és normál adózású elemek. A kedvezményes adózású juttatásokat 25 százalék adó, míg a normál adózású elemeket 97,89 % adó sújtja. A kedvezményes körbe tartozik a melegétel utalvány, az iskolakezdési támogatás, a helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk és a pénztári befizetések. Normál adózású körbe került például a hidegétkezési utalvány, az ajándék utalvány vagy a kultúra utalvány. A munkáltató alapvetően három féle lehetőség közül választhat. Az első, hogy nem növeli a költségeket az előző évihez képest, és a dolgozó nettó juttatása az adó összegével csökken.

A másik lehetőség, hogy megtartja nettó értéken az eddigi juttatást, és az adó összegének megfelelően, vagy akár afelett is növeli a költségeket, vagy pedig csökkenti a költségkeretet, és ezzel a cafeteria mértékét.

Mekkora összegben adhatok cafeteriát a munkavállalómnak?

A cafeteria mértékének nincsen maximalizált értéke, azonban a cafeteria rendszerben egyes elemeknek már igen. A béren kívüli juttatásokat jelenleg három kategóriába sorolhatók: adómentes, kedvezményes adózású és normál adózású elemek.

Adómentes az internet utalvány, amely számla ellenében korlátlan mértékben adható. A kedvezményes adózású elemek közül a melegétel utalvány értékhatára 18 000 forint havonta, az iskolakezdési támogatás pedig évente 22 050 forint értékben adható. A normál adózású elemek a 97,89 százalékos adó megfizetése mellett korlátlan mértékben adható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink