hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendkívüli forgalmi adó Rómában

  • MTI

Az olasz főváros pénzügyi helyzetének megszilárdítása érdekében rendkívüli idegenforgalmi adót vezetnek be Rómában.

Az adót a szállodákban, panziókban, kempingekben és egyéb szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák után kell megfizetni, a tervek szerint jövő januártól. A legmagasabb, éjszakánként 5 eurós adót a luxushotelekre vetik ki. Rómában átlagosan évi 20 millió a bejelentett vendégéjszakák száma, így akár 80 millió euró bevételhez is juthat a város, amelynek évente 500 millió eurót kell törlesztenie 9,6 milliárd euró adósságából. A szakma tiltakozik, a Federalberghi szállodaszövetség szerint például a városvezetés egyeztetés nélkül, önkényesen növeli a terheket, miközben az idegenforgalom Róma egyik legfontosabb gazdasági ágazata, amely évente 6,9 milliárd euró bevételt termel.
   
Gianni Alemanno polgármester szerint ugyanakkor Párizsban, New Yorkban, Barcelonában és Amszterdamban is adózniuk kell a turistáknak, Rómába pedig naponta több százezren látogatnak. "Úgy igazságos, ha ők is hozzájárulnak a város pénzügyi helyzetének stabilizálásához, hiszen igénybe veszik a szolgáltatásokat, a rómaiaknak pedig el kell viselniük a tömegturizmus terhét" -  idézte a polgármestert az Il Messaggero című napilap. A kormány nemrégiben elfogadott 24 milliárd eurós megszigorító csomagja egyébként lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzatok rendkívüli idegenforgalmi adót vezessenek be, amivel sok település él is, részben a tömegturizmus megakadályozása, részben bevételeik növelése céljából.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink