hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: mi jár a kismamának és a nyugdíjba vonulónak?

  • adozona.hu

Gyeden lévő pedagógusként jogosult vagyok cafeteriára? Köztisztviselő vagyok, nyugdíj előtt állok, a felmentési idő alatt jár nekem a cafeteria? Kell adózni a szociálisan rászorulóknak a az üdülési csekk után? Az olvasók kérdéseire az Adózóna cafeteria-szakértője, a Sodexo Pass válaszol.

Gyeden lévő pedagógusként jogosult vagyok cafeteriára?

A cafeteria, illetve a béren kívüli juttatások adható juttatások, és nem kötelezőek, amely jogosultságáról a munkáltató dönt. A juttatás feltétele az érvényes munkavállalói-munkáltatói jogviszony, amely a gyed ideje alatt is fennáll. Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a gyes és gyed esetét is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről törvény nem rendelkezik. Az általános piaci gyakorlat az, hogy a gyed ideje alatt a munkáltató nem biztosítja a béren kívüli juttatásokat az alkalmazott részére.

Köztisztviselő vagyok, nyugdíj előtt állok. A felmentési idő alatt jár nekem a cafeteria?

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat, illetve közszolgálati szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a felmentési időre vonatkozó esetekről is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről törvény nem rendelkezik.

Szüleim (mindketten kisnyugdíjasok) az üdülési alapítványtól üdülési csekket igényeltek és kaptak is 40 000 forint értékben, 15 000 forint önrész befizetése után. Az a kérdésem, hogy kell-e adózniuk utána, ha igen, hogyan, mikor kell az adóbevallást benyújtaniuk?

A törvény szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által pályázat alapján a szociálisan rászorulónak üdülési csekk formájában juttatott bevétel után nem kell adózni.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízingelszámolás, tao

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink