hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége a fantomcégeknek!

  • adozona.hu

A számviteli beszámoló beküldésének elmulasztásától számított 100 nappal később törlik a renitens vállalkozást! A megmaradt cégek adatai eközben sosem látott nyilvánosság mellett válnak végre hozzáférhetővé.

Az elmúlt két évtized során, a beszámoló közzétételének és tartalmának ellenőrzése túlságosan lazán volt kezelve. A legfőbb problémát az jelentette, hogy számos vállalkozás egészen egyszerűen nem nyújtotta be a beszámolóját, vagy a limit feletti forgalmi adatok ellenére se volt az könyvvizsgálva, sőt volt köztük olyan kft is, amelyik közel egy évtizede negatív saját tőkét tartalmazó mérleget tett közzé folyamatosan.

Manipulált beszámolók
A vállalkozások manipulálhatták az adatokat. Nyereségességről szóló beszámolót kapott a hitelező bank, viszont az APEH egy veszteséges cégről kapott adatokat a bevallásban. Az adatok az adótitok miatt nem voltak egybevethetőek. Néhány hitelező rájött arra, hogy le lehet leplezni a csalókat, ha az adóigazolásokba megkövetelik a társasági adóbevallás sarokszámainak feltüntetését (ilyen pl. a Széchenyi kártya igénylésekor benyújtandó APEH igazolás).

Az új rendszer lényege
Az új rendszerben a beszámoló közzétételét elmulasztó cégeket a beküldés határidejétől számított 30 napon belül levélben keresi meg az APEH a székhelyén és adószám felfüggesztés mellett felszólítja őket a pótlásra. A 60 napos pótlási időszak eredménytelen letelte után az APEH megszüntetési eljárást kezdeményez, amelyet a cégbíróság ügyintézői, titkárai folytatnak le, a folyamat tehát szinte automatikus, nem kell hozzá külön bírói eljárás, és az csak akkor fordítható vissza, ha a cég időközben elvégzi a pótlást.

Az IRM rendszerén múlik minden
A beküldési határidő a számviteli törvényben egyértelműen szerepel, 2010-ben május 30-ra esik, attól függetlenül, hogy az nem munkanap, mivel az nem közigazgatási eljárás, hanem gyengén szabályozott közszolgáltatás. Ismeretes, hogy 2009.05.29-ben (pénteken) kívánta a többség a beküldést megejteni. Aznap az ügyfélkapu rendszere összeomlott, a közel 10 órás üzemszünet miatt az IRM Cégszolgálat – bár erre nem lenne jogosult – meghosszabbított határidőről tájékoztatott. Az új határidőnek június 15 került megjelölésre, amikor már az ügyfélkapu is bírta a terhelést. Azóta a beszámolók tömeges beküldésének fogadására kiépített kapacitással már ez nem fordulhat elő.

Felszólítás, felfüggesztés, törlés
Tekintsük úgy, hogy a 2010. május 30-i határidőt fogja az APEH eredeti határidőként kezelni. Ha egy Kft. nem készítette el a beszámolóját, akkor arra számíthat, hogy június 30-án lekérdezi, majd július 5-étől kezdve folyamatos postázás mellett az APEH adószám felfüggesztő határozatot és egyben hiánypótlási felszólítást küld, amely kb. 10 nap múlva - a „nem kereste” jelzés esetén is - jogerőre emelkedik. Ezt követően kb. szeptember 15-én az APEH értesíti elektronikus úton a cégbíróságot, hogy a hiánypótlási felszólítás nem járt eredménnyel, ahol néhány nap alatt, vélhetően szeptember utolsó napjaira megszűntté nyilvánítják a Kft-t.

A cégvagyon se akadályozza a törlést
Fontos észrevenni, hogy nincs feltételes mód, nincs további elbírálás, csak az lehet mentség, ha időközben közzétételre kerül a beszámoló. A cégbíróság a folyamat során azt se vizsgálja, hogy van-e vagyona a mulasztó vállalkozásnak, a megszűnésre ekkor a végelszámolás szabályait kell alkalmazni, vagyis a tulajdonosok ezúton juthatnak hozzá a cég vagyontárgyainak tulajdonjogához.

A becslések 50 ezer cég törlését valószínűsítik
A KSH még tavaly megjelent gyorstájékoztatója szerint 2008 végén 515.369 társas vállalkozás létezett, a működő vállalkozások körét azonban egy 2007-et elemző kiadványában csak 352 ezerre tette (az akkori 487 ezerből). Ha hinni lehet az aránynak, az 28 százalék, vagyis kb. 140 ezer vállalkozás körében lehet tömeges törlésre számítani, a törölt cégek számra elérheti akár az 50 ezres szintet is. Ha az APEH eljárása és a cégbíróság intézkedése következetes lesz, akkor 2010 szeptember végére földcsuszamlásszerű változás következhet be a fantomcégek és csaló vállalkozások törlése terén, és ezzel a cégnyilvánosság végre valódi értelmet kap.

Ruszin Zsolt
Magyar Könnyvelők Országos Egyesülete
alelnök

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvvizsgáló megválasztása 2.

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Közterület-használat könyvelése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink