hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kettős adóztatás: módosították az amerikai-magyar egyezményt

  • adozona.hu

2010. február 4-én aláírták az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között a jövedelemadók területén a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezményt. Új intézmény korlátozza a kedvezményeket.

 A korábbi egyezmény 1979. óta volt érvényben, melyet több éves tárgyalási sorozatot követően módosítottak.Az egyik országban illetőséggel rendelkező adófizetők is csak akkor használhatják az egyezményt, ha a tulajdonosok az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon vagy az Európai Unióban belföldi illetőségűek és Magyarországon aktív üzleti tevékenységet folytatnak. Ezen célok teljesülését komplex tesztek ellenőrzik. Az új egyezmény a jövedelmek többsége esetén nem hozott lényeges változást.

- Az osztalék után fizetendő forrásadó maximális mértéke továbbra is 5 százalék, ha az osztalékot fizető társaság legalább 10 százalékos részesedéssel rendelkezik, és 15 százalék minden más esetben. Mivel Magyarországon nincs forrásadó fizetési kötelezettség az osztalék kifizetéseken, így ez a korlát csak az amerikai kifizetések esetében fontos.
- A kamat után fizetendő forrásadó maximális mértéke 15 százalék, szemben a korábbi egyezménnyel, amely nem engedett meg forrásadót.
- A jogdíj tekintetében az új egyezmény továbbra sem enged forrásadót levonni, viszont bevezeti a haszonhúzó fogalmát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapott osztalék kivás cégnél

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink