hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: utólag és visszamenőleg. Ki, mit kaphat?

  • adozona.hu

Mikor és ki kaphat béren kívüli juttatásként bérletet, hányszor adható ajándékutalvány, s felmondáskor mi történik a már kiosztott juttatással? Az olvasók kérdéseire a Sodexo szakértője, Domonkos Rita válaszol.

Úgy olvastam a 2010-es jogszabályokban, hogy főállású tag, és a családtagja is kaphat bérletjuttatást. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben elszámolható-e a diákbérlet, mivel egyéb esetben úgy tudtam, hogy nem, csak  a teljes áru bérlet.

2010-től amennyiben a főállású tag személyesen közreműködő tag, akkor munkavállalónak minősül és részesülhet béren kívüli juttatásban, azonban a családtagja nem jogosult erre. A törvény nem tiltja, hogy diák- illetve nyugdíjas bérlet is elszámolható legyen.

Az adómentesen ajándékutalvánnyal kapcsolatban fordulnék Önökhöz. Most jelentkezett megtakarítás a cégünknél, amelyet esetlegesen ajándékutalványra fordítanánk. A jogszabályok között mindenhol csak azt találjuk, hogy évente 3 alkalommal lehet adómentesen adni. Kérdésünk lenne, hogy mennyi időnek kell eltelnie két juttatás között, hogy megmaradjon az adómentesség? (Szeretnénk még ebben az évben kiosztani, lehet úgy pl. hogy december 10., 15. és 21? Így is megmarad még az adómentesség?)

A törvényben nincs külön szabályozva, hogy milyen időközönként kerül kiosztásra az utalvány, kizárólag arra tér ki, hogy évente 3 alkalommal.

Szeretném megkérdezni, hogyha évközben szűnik meg a munkaviszony, akkor a már kézhez kapott, vagy felhasznált üdülési csekket, hogy számolják el? Szeretném remélni, hogy nem vonják le a munkabérből időarányosan az értékét.

Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a kilépéshez kapcsolódó juttatásokat is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről törvény nem rendelkezik, ezért ilyenkor ajánlatos átnézni a szabályzatot. Az általános gyakorlat azonban az, hogy az az utalvány időarányos részét adják ki, vagy vonják le a dolgozó munkabéréből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházás bérleti díj fejében

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Külföldi jógatábor

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink