hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Határidő: feltöltési kötelezettség december 21-ig

  • MTI

December 21-ig a társaságoknak az eddig befizetett társasági adóelőlegeket, különadó előlegeket és iparűzési adó előlegeket - a naptári évvel megegyező adóév esetén – a korábbi évekhez hasonlóan ki kell egészíteniük az éves várható adó összegére - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC).

Társasági adó kiegészítésére a tanácsadó cég hírlevele szerint azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek az éves szinten számított árbevétele a tárgyévet megelőző adóévben meghaladta az 50 millió forintot.
   
Amennyiben az adózók nem tesznek eleget a kívánt mértékben feltöltési kötelezettségüknek, azaz december 21-ig nem fizetik meg legalább az éves adókötelezettség 90 százalékát, a befizetett előleg és az adó 90 százalékának különbözete után 20 százalék mulasztási bírság sújtja őket, amit az adóhatóság és az önkormányzati adóhatóság automatikusan szab ki a május 31-én benyújtott bevallások alapján - figyelmeztet a PwC.
   

Mit kell még tudni a feltöltési kötelezettségről?

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) valamennyi alanyának az adóelőleget ugyancsak december hó 20. napjáig kell kiegészíteni. Kit érint még a hatéridő, s ki tekinthet el tőle? Részletek itt.

A feltöltési kötelezettség számítása során figyelni kell arra, hogy a társaság a lehető legpontosabban megbecsülje adózás előtti eredményét az év hátralévő időszakára vonatkozóan, s minden lehetséges adóalap módosító tételt figyelembe vegyen. Érdemes továbbá minden olyan lehetőséget megfontolni, amellyel biztosítani lehet az esetleges feltöltési hiányból fakadó mulasztási bírság elkerülését (ilyen például a csökkentő tételek nagyságának óvatosabb becslése).
   
A társasági adóelőleg kiegészítéssel kapcsolatban az erre kötelezett társaságoknak bevallási kötelezettségük is van, amelynek szintén december 21-ig kell eleget tenniük a 0901-es nyomtatvány benyújtásával. A nyomtatvány kitöltése során különös figyelmet kell fordítani a megfelelő összeg bevallására, mivel az esetlegesen rosszul bevallott összeg miatt az adófolyószámlán adóhátralék keletkezhet. Ennek következményeként a társaság eleshet olyan adóalap csökkentési lehetőségektől, amelyek feltétele, hogy a társaságnak ne legyen adótartozása.
   
A feltöltési kötelezettség önellenőrzéssel módosítható, azaz lehetőség nyílik a bevallott és befizetett összeg javítására, például a feltöltési kötelezettség növekedése esetén önellenőrzési pótlék megfizetésével egyidejűleg - mutat rá a PwC.

Azon társaságoknak, amelyeknek társasági adó feltöltési kötelezettsége keletkezik, nemcsak a társasági adójukat, hanem a helyi iparűzési adójukat valamint különadójukat is ki kell egészíteniük a várható adó összegére.
   
A helyi iparűzési adó feltöltésének teljesítésekor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a feltöltési kötelezettségnek a több önkormányzati telephellyel is rendelkező vállalkozásoknak minden önkormányzat esetében külön-külön eleget kell tenni. Ez már csak az idén van így, mert az iparűzési adóval kapcsolatos hatósági feladatok 2010. január 1-jével az önkormányzatoktól az állami adóhatósághoz kerülnek - emlékeztet a tanácsadó cég.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink