hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-ellenőrzés: alapbér és járulék - hogy szól a jogszabály?

  • MTI

Eddig nyolcvan olyan vállalkozás került az adóhivatal látókörébe, amelyeket - attól függően, melyik regionális igazgatóság végzi a vizsgálatot - hol megbüntetnek, hol nem a korábban fizetett külföldi járandóság után fizetendő járulék elmaradása miatt- írja a hétfői Népszabadság.

A lap az Orlando-GB Kft.-nek a miniszterelnökhöz írt és hirdetésben közzétett nyílt levele kapcsán járta körbe a témát.  A cég ügyvezetője, Gáti Kálmán a Népszabadságnak elmondta: 2008-ig vállalkozói szerződést kötöttek egy bizonyos munkára Németországban. Ott telephelyet nyitottak, és a dolgozóknak különböző jogcímeken kifizetett pénzek után Németországban adóztak, de Magyarországon fizették a járulékot.
   
Az APEH 2008-ban úgy határozott - írja az újság -, hogy a külföldi járandóság személyi alapbér, így járulékköteles.
   
Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) alelnöke közölte: voltak a megoldás felé mutató lépések, mert a Pénzügyminisztérium 2009. január elsejével pontosabban határozta meg azt, hogy mi a járulék alapja, de "az APEH ... továbbra is úgy értelmezi a jogszabályt, ahogy éppen akarja".  Németországban 500 magyar cég dolgozik mintegy nyolcezer munkavállalóval. A vállalkozások mintegy 300 millió értékű munkát végeznek ott, de ennek az összegnek a felét Magyarországon költik el - mondta az Orlando-GB Kft. ügyvezetője a lapnak.
   
A Népszabadság információja szerint a PM és az APEH megbeszélésein van olyan javaslat, hogy a Németországban dolgoztató cégeknek az elvárt járulékot kelljen megfizetniük, így a járulékfizetés alapja a minimálbér kétszerese lenne.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink