hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PM: egzakt a külföldi kiküldöttek járulékalapjáról szóló szabály

  • MTI

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint egzakt módon megfogalmazott jogszabályi háttér áll rendelkezésre annak megállapítására, hogy a külföldi kiküldötteknél mit kell járulékalapnak tekinteni.

A szaktárca az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ezzel reagált az építőipari cégek nyílt levelére, amelyben nehezményezik a külföldön dolgozó alkalmazottaik után fizetendő járadék ellenőrzéskori kiszámítását.
   
A PM rámutat: egyetlen vállalkozói réteget sem akarnak külön teherrel sújtani, csupán az a szándék, hogy a közteherviselésből mindenki arányosan vegye ki a részét. Ezt a január elsejével módosult 195/1997. (XI. 5.) számú kormányrendelet pontosan szabályozza. E szerint a járulékalap annak figyelembevételével határozható meg, hogy mekkora volt az adott munkakörben foglalkozatott havi átlagos alapbére a kiküldését megelőző egy év során. Ha a munkavállaló nem dolgozott egy évet kiküldetése előtt az adott munkáltatónál, akkor a kiküldetés hónapjában kapott személyi alapbér a járulékalap.
   
A Pénzügyminisztérium úgy véli, hogy ezzel a jogszabályi változással a több éve húzódó vita az év elején lezárult. A szabály  a korábbi évekre és a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazható. Ez biztosítja a nyugdíj- és egyéb járulékok megfizetésével kapcsolatos egységes és normatív követelményrendszert.
   
Az adóhatóságnak pedig az a feladata: derítse fel azokat az eseteket, amikor a kiküldés előtti és a kiküldés alatti személyi alapbér között jelentős, indokolatlanul nagy különbség alakul ki, és emiatt nem érvényesül az arányos közteherviselés követelménye - jegyzi meg a PM közleménye.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close