hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózás gyerektartás után és tb-fizetés külföldi munkavállalóknak

  • adozona.hu

Kell-e adózni és adóbevallást fizetni a gyerektartás után? Külföldi munkavállaló hogy lesz biztosított Magyarországon is? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Egy éve Londonban dolgozom. Szeretném fizetni Magyarországon is a tb-t, mint az itt kint élő magyarok többsége. Jelenleg Angliában fizetem az itteni betegbiztosítást mivel bejelentett munkahelyem van, de amint hazamegyek, szeretném otthon is igénybe venni az orvosi alapellátásokat. Van arra lehetőség, hogy mindkettőt fizessem?

Amennyiben a magyar állampolgár az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában, például az Egyesült Királyságban vállal munkát, akkor rá annak a tagállamnak a szociális biztonsági szabályai vonatkoznak, ahol kereső tevékenységet folytat és kizárólag ott kötelezett járulékfizetésre. A magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség az ilyen személyre nem terjed ki, annak önkéntes teljesítésére nincs lehetőség. Az egészségügyi ellátásokat egyébként, mint más tagállamban biztosított személy ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe Magyarországon, mint a magyar biztosított. A jogosultságot Magyarországon az Angliában kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával, illetve az azt helyettesítő nyomtatvánnyal kell igazolni.
A tervezett, kimondottan gyógykezelési szándékú hazautazás esetén az ellátás igénybevételének feltételeiről a külföldi biztosítójától kaphat tájékoztatást.

Van-e törvényes lehetőség arra, hogy ha a fővállalkozó behajthatatlan követelésként leírta a perben elvesztett követelését egy megrendelővel szemben, akkor az alvállalkozó is leírhatja-e a fővállalkozó tartozását, amit amiatt nem fizettek ki, mivel ő (a fővállalkozó) sem kapta meg a megrendelőtől?

 Önmagában tehát az, hogy a fővállalkozó a megrendelőjével szemben fennálló követelését perben elvesztette és emiatt nem fizeti ki az alvállalkozóját, még nem szolgál alapul ahhoz, hogy az alvállalkozó e követelését behajthatatlannak minősítse. Szükséges ugyanis a behajthatatlanság tényét és mértékét bizonyítani, valamely, a hivatkozott rendelkezés szerinti jogcímen, például jelen esetben annak okán, hogy a követelést eredményesen nem lehet érvényesíteni; annál a végrehajtással kapcsolatos költségek nincsenek arányban a követelés várhatóan behajtható összegével (a végrehajtás veszteséget eredményez vagy növeli a veszteséget). Valamely követelés behajthatatlanná minősítéséhez az szükséges, hogy a számviteli törvény 3. § (4) bekezdés 10. pontjában tételesen előírt ismérvek valamelyike fennálljon.

Gyermekemet egyedül nevelem. Jelenleg évek óta munkanélküli vagyok, nem regisztrált, mert vállalkozó voltam 2005-ig. Gyermekem apjától utalva a bankszámlára gyerektartást kapok. Kellene ez után adót fizetnem?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 6.1 pontja szerint a jogszabályban meghatározott kötelezettség alapján kapott tartásdíj adómentes, ezért Önnek a gyerektartás után sem adófizetési, sem bevallási kötelezettsége nem keletkezik.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink