hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cégek harmada megszüntetné a béren kívüli juttatást

  • adozona.hu

A cégek több mint harmada semmilyen formában nem adna béren kívüli juttatást dolgozóinak. Azok körében, akik kapnak, továbbra is az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb.

A béren kívüli juttatások adóztatására vonatkozó kormányzati döntések jelentősen befolyásolják a vállalkozások által nyújtott juttatások tervezett mértékét. Míg akár három hónappal korábban is a cégek mintegy 72 százaléka kívánta alkalmazni ezeket, addig a K&H kkv index legutóbbi, második negyedéves eredményei szerint az elkövetkezendő egy évben csupán 66 százalékuk kíván élni ezzel. Jelentős eltérés mutatkozik azonban a béren kívüli juttatások mértékében a különböző méretű vállalkozások között. Míg az elkövetkezendő évben a mikrocégek csupán 62 százaléka tervez adni béren kívüli juttatást dolgozóinak, addig a kisvállalkozásoknak 70 százaléka, a középvállalatoknak pedig 78 százaléka fog nyújtani ilyen juttatásokat.
 
A béren kívüli juttatások közül egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb, a kutatásban megkérdezett vállalkozások közül minden második (47%) tervez nyújtani az elkövetkezendő egy évben. Ezt követi a közlekedési hozzájárulás (34%), majd a nyugdíjpénztári hozzájárulás (22%), míg üdülési csekket csak minden ötödik vállalkozás (20%)  adna dolgozóinak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egy éven belül tervezett béren kívüli juttatások, %
 
csökkenő munkáltatói megtakarítások
A recesszió nyomán értéküket veszítő magánnyugdíjpénztár megtakarítások hatása jól megfigyelhető a munkáltatók tervezett magánnyugdíjpénztári hozzájárulásaiban, hiszen 2008 ősze óta folyamatosan csökken annak alkalmazása. Míg egy évvel ezelőtt a vállalkozások 32%-a tervezte, hogy hozzájárul alkalmazottai nyugdíjpénztári befizetéseihez, most mindössze 22%-uk kíván élni ezzel a juttatási formával. Az elkövetkezendő egy évben egészségpénztári befizetést a munkáltatók csupán 15%-a szándékszik nyújtani, szemben az egy évvel ezelőtti 25%-hoz képest, életbiztosítást pedig a kkv-k csupán 7%-a kíván adni dolgozóinak az egy évvel korábbi 11%-hoz képest.
 
 
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink