hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóköteles béren kívüli juttatások: mennyivel kevesebb marad a zsebünkben?

  • dr. Marosi Andrea

Sokakat foglalkoztat, milyen hatása lesz a béren kívüli juttatások adóterheinek. Néhányan ezen juttatások megszűnését prognosztizálják. A ritka optimisták még mindig kedvezőbbnek ítélik meg az adózott üdülési csekket, étkezési utalványt, mint a bérjellegű kifizetéseket. Vajon kinek van igaza? Milyen hatással lesz az intézkedés a munkavállalókra és mennyi adóbevétel várható az intézkedés kapcsán? Felmérés és prognózis.

A www.humanmenedzsment.hu oldal Fata László cafeteria szakértő szakmai vezetésével 2009.02.18-23-ig terjedő időszakban felmérést készített a béren kívüli juttatásokat alkalmazó cégek közt, hogy ők miként reagálnának, ha a jelenlegi tervek szerint 11 százalékos Tb és 19-38 százalék közötti adó terhelné a béren kívüli juttatásokat.  Ebből kiderül, hogy a legtöbben várhatóan nem adnának munkavállalóiknak béren kívüli juttatást, ha az adókötelessé válna.

A 176 megkérdezett cég 48 százaléka ugyanis megszüntetné ezt a juttatás formát, ha10 ezer forint értékű étkezési utalványra 4.900 forint közteher hárulna. Ennél alig kevesebben, vagyis a cégek 35 százaléka  csökkentené 6.700 forintra az utalvány értékét, hogy az adókkal együtt beleférjen az eddigi 10 ezer forintos költségbe. Az eddigi költségek erejéig az adminisztrációt csökkentve a felmérésben résztvevők 8,6 százaléka hozzácsapna, 7.874 forintot (a 10.000 Ft új munkáltatói terhekkel csökkentett értéke) a dolgozók bruttó béréhez. A cégek mindössze 2,8 százalékánál a munkáltató kifizetné ezt a 4.900 forint közterhet, a dolgozók továbbra is kapnák a 10 ezer frintost utalványt és ugyanennyien döntenének úgy, hogy minden dolgozónak emelnék 10 ezer forinttal a bruttó bérét, és vállalná ennek munkáltatói terheit.

Számszerű eredmények 

Az 1-5-ig terjedő pontosan behatárolható reakciók esetén becslést készítettünk a munkáltatókat és munkavállalókat terhelő elvonásokról és a prognosztizálható adóbevételekről. (a becslésben minden cég 100 főt foglalkoztat, és évi 120 ezer forint étkezési utalványt ad dolgozóinak – természetesen ez torzíthatja a végeredményt, hiszen elképzelhető, hogy a nagyobb cégek dominánsan másképp reagálnak, mint a kicsik)

A kérdőívben résztvevő cégek összességében a becslés szerint éves szinten 2,112 milliárd forint béren kívüli juttatást adtak eddig munkavállalóiknak.
A törvényi változások várható következményei: 

1. A dolgozók ~1,41 milliárd forinttal kapnak kevesebb nettó juttatást.
2. A munkáltatók ~45 millió forint plusz terhet vállalnak magukra.
3. Az államkassza ~440 millió forint plusz bevételt realizálna.

Jól látható, hogy a törvényi változás nagyrészt a munkavállalókat terheli. Személyenként havonta átlagosan 6.600 forinttal kevesebb béren kívüli juttatást kapnának.
A munkáltatók által adott válaszok alapján látható, hogy ők nem fognak jelentősen több terhet magukra vállalni.

Fata László
vezető tanácsadó
Cafeteria net
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink