hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árverési dömping: az APEH lemarad?

  • lapszemle

Szinte minden hétre jut egy árverés: az erre szakosodott cégek szerint a gazdasági válság miatt kétszeresére emelkedett a bedőlt hitelek miatti árverések száma, míg az APEH-nál nem érzékelik az árverezési dömpinget.

Beteljesülni látszik a Creditexpress Magyarország Kft. behajtási csoport vezetőjének áprilisi jóslata, amikor is azt nyilatkozta az Ingatlanmagazinnak: ő azt valószínűsíti, hogy az ingatlanárverezések csúcspontja nyárra várható. Almási Krisztián az tippelte, hogy a nyári hónapokra fog elfogyni az emberek tartaléka, azaz az igazi törlesztési gondok ekkor kezdődnek el. A cégnél a múlt héten is tartottak árverést. Itt a reménybeli vevők 35 ingatlanra licitálhattak, ebből kettő kelt el. Persze nem rögtön kerül valakinek a lakása licit alá. A bankoknak ugyanis elsődleges érdeke az, hogy megtartsák hitelesüket, mert a kalapács alatt értékesített ingatlanok jóval a piaci ár alatt kelnek el.

A Creditexpessnél a kikiáltási ár az ingatlan piaci értékének átlagosan 70 százaléka, lefelé alkudni nem lehet. Az árverésen az adóson kívül bárki részt vehet, aki a 200 ezres ajánlati biztosítékot megfizeti. Az ajánlati biztosíték adásvétel esetén foglalónak minősül, és a vételárba beleszámít. Azoknak pedig, akik az értékesítésen eredménytelenül vettek részt, az ajánlati biztosítékot soron kívül visszafizetik. Az aukciókra egyébként egyre többen mennek el befektetési szándékkal. Ezek a potenciális vevők általában ingatlanforgalmazók, de sokszor tűnik fel az adós rokona, jó barátja is – mesélte Almási Krisztián. Amelyik ingatlan nem kel el, azt még kétszer licitre bocsátják. Ha harmadszorra sem talál gazdára, illetve ha az adós addigra sem tudja kiegyenlíteni tartozását, akkor a lakását visszaadják a banknak. A cégnek a mostani lakóingatlan-árverési kínálatában található olyan Veszprém megyei, 163 nm-es alapterületű családi ház, amelynek kikiáltási ára 3 millió 681 ezer forint lesz július végén, de ugyanekkor egy Budapesti, II. kerületi, a Pusztaszerin úton található lakás 24 millióért kerül kalapács alá. Ezzel a tulajdonos már 9-11 millió mínuszról indul. Adatbázisunkban ugyanebben az utcában az ilyen paraméterű lakásokat 33,3-35,5 millióért hirdetik.

Lakás eladó a nagymamával

Míg a Creditexpessnél a következő licitálás eredményét csak a jövő héten tudjuk majd meg, az APEH-nál már holnap kiderül, hogy milyen eredménnyel zárult a licitálásuk. Az adóhatóságnál holnap vernek dobra egy XI. kerületi ingatlant: ennek a 38 nm-es tégla építésű lakásnak a kikiáltási ára 7,7 millió forint, ami jó vételt jelenthetne új gazdájának – a buktató ennél a lakásnál az, hogy a lakás haszonélvezeti joggal van terhelve, tehát lakott állapotban kerül kalapács alá.
- Az ilyen lakásokat csakis befektetési céllal érdemes megvásárolni – mondta dr. Pacsika Szabolcs. A jogi doktor egyébként nem lepődött meg azon, hogy így kerülnek értékesítésre lakások, mert ahogy elmondta, a behajtó cégek nem is csinálhatnak mást. A haszonélvezőt ugyanis élete végéig megilleti a lakhatási joga, azaz ha a tulajdonos elherdálta lakását, őt ez nem érinti.

Mivel a haszonélvezeti jog mindent visz, ezért az ilyen lakások megvásárlása előtt a földhivatalban érdemes megnézni, hogy hány éves a haszonélvező – mondta dr. Pacsika Szabolcs. Ez az információ egyébként a tulajdoni lapon mindig fel van tüntetve. Az APEH-nál a tavalyinál valamivel több licitálást kezdtek, ám rosszabb eredménnyel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyelőbizottsági tagok jelentése a NAV felé

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyed külföldi jogviszony után

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink