hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafetéria 2010-től: nem szűnik meg teljesen az adómentesség

  • hvg.hu

2010. január 1-jével a korábban adómentes béren kívüli juttatások egy részét 25 százalékos adóval sújtják, de továbbra is maradnak adómentes elemek a rendszerben. Milyen juttatások után nem kell egyáltalán adót fizetni jövőre és mennyivel kevesebbe kerül a munkáltatónak a megadóztatott juttatás, mint a béremelés?

Miután az Országgyűlés eltörölte a béren kívüli juttatások adómentességét és három kategóriába sorolta azok elemeit: adómentes, kedvezményes adózású és normál adózású elemek. Változatlanul adómentes marad az internet utalvány, melyet a felhasználók továbbra is az internet szolgáltatás havi- és forgalmi, illetve az internet-hozzáférés létesítésének díjára vehetnek igénybe. A kedvezményes adózású körben 25 százalékos adóteher hárul például a melegétel utalványra és az üdülési csekkre. A normál adózású körben 97,89 százalékos adóteher hárul többek között a hideg étkezési utalványra.

Az intézkedés ellenére a cafeteria rendszert azonban korán sem kell eltemetni - mondta véli Bessenyey Bálint, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója, Szerinte, ha a cég egy átlag keresettel rendelkező alkalmazott esetében továbbra is a juttatás mellett dönt, akkor havi 18 ezer forint melegétel utalványnál több mint 123 ezer forintot spórolhat évente, amely 31 százalékkal kevesebb bér jellegű költséget jelent számára. Ezzel jobban jár a dolgozó is, hiszen 31 százalékkal magasabb összegű juttatásban részesülhet a bérben történő kifizetéshez képest. Más a helyzet a normál adózású juttatások esetében, ahol már magasabb, bruttó 250 ezer forint feletti jövedelem mellett realizálhat a munkáltató, és a munkavállaló előnyöket. Tehát általánosságban elmondható, hogy mindkét fél számára kifizetendőbb például melegétel utalványt adni a dolgozóknak, mint a normál adózású hideg étkezési utalványt.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink