hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfaemmelés: mi lesz a biztosítási díjakkal és mennyivel drágulnak az élelmiszerek?

  • MTI

Júliustól a biztosítóknak ugyan többe kerül a megnövelt áfa miatt a kárkifizetés, de a jelenlegi piaci helyzetben inkább csökkentik az eredményüket, mint hogy díjat emeljenek - legalábbis így látják a piaci szereplők, de mi lesz az élelmiszerekkel?.

A szakértők szerint hónapok óta lehet tudni, hogy július elsejétől 20-ról 25 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa, május mégis "katasztrófát" hozott az autókereskedőknek.  "Elmaradt az előrehozott vásárlás, így ha továbbra is eladni akarnak, nem nagyon emelhetnek árat, és ez igaz az autókhoz kapcsolódó biztosítási szolgáltatásra is" - mondta Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja. A biztosítóknál a nem életbiztosítási üzletágat, azon belül pedig az autó- és a lakásbiztosításokat érinti közvetlenül az áfaemelés. A gyors kárrendezések lényege a biztosító és a károsult ügyfél megállapodása egy fix összegben, itt nem szerepel az áfa, tehát a kifizetés sem lesz több - mondta Csurgó Ottó, aki a Groupama-Garancia Biztosítónál a nem életbiztosítási területek vezérigazgató-helyettese. 

A számlás kárrendezéseknél a ráfordítás több lesz a megemelt áfa kulcs miatt, de díjat emelni csak a biztosítási évfordulón lehet, akkor pedig nem az adó mértéke, hanem a piaci helyzet a meghatározó, legalább is az autóbiztosításoknál - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes. Rámutatott arra is, hogy a lakásbiztosításoknál más a helyzet, ott az éves inflációval automatikusan emelkednek a díjak, az inflációban pedig megjelenik az adóemelés is.A piaci helyzetre hivatkozott Ertl Pál is, amikor úgy vélte, hogy az autó biztosítások díjaiba nem épülnek be arányosan az adó miatti többletköltségek, amelyek nemcsak a végszámlában foglalt magasabb adó miatt emelkednek, hanem azért, mert az alkatrészek is drágábbak lesznek. Összességében azonban a biztosítók inkább csökkentik az eredményüket, mint hogy díjat emeljenek - tette hozzá a szakértő.

Az élelmiszereknél az áfa emelése, illetve egyes élelmiszerek esetében az áfa esetleges csökkentése kissé jelenik csak meg az árakban a megkérdezett szakértők szerint. Az áfakulcsok változása összesen 3,5 százalékos áremelkedést jelentene az élelmiszereknél, ha az éves szinten érvényesülne - mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója. Az áfaemelés - a keresleti korlátot is figyelembe véve - várhatóan csak egy százalékkal emeli a fogyasztói árakat az élelmiszereknél. Az elmúlt évekhez képest az idén várhatóan tovább csökken az élelmiszerek áremelkedése, és éves szinten 6 százalék körül mozog majd. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a 2007-es 11,5 százalékos vagy a múlt évi 10,2 százalékos élelmiszer-áremelkedés volt. Szabó Márton szerint tovább folytatódik a tejágazatban a visszaesés, és emiatt a tejtermékek ára is tovább csökken. Várhatóan egy liter tejért átlagosan kevesebbet, mint kétszáz forintot kell majd fizetni, szemben a korábbi hónapok 220 forintos literenkénti árával. Enyhén nő ugyanakkor a baromfihús ára, mivel annak relatív olcsósága növeli a keresletet e termék iránt. Az ősszel várhatóan enyhén emelkednek majd a kenyér és a pékáruk árai is, mivel a gyengébb búzatermés miatt várhatóan a liszt ára is drágulni fog.
    
Szerinte nem kell aggódni amiatt, a múlt hónapban kiugróan magas volt az élelmiszerek áremelkedése, mivel ez a primőr zöldségek, gyümölcsök "belépésének" volt köszönhető. A kutató úgy véli: az élelmiszereknél az infláció csak egy százalékkal haladja meg  az általános inflációs szintet Magyarországon 2009-ben. Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora elmondta: a tejtermékek esetében az elhatározott 2 százalékpontos áfa-csökkentést a kereskedők várhatóan nem érvényesítik majd a fogyasztói árakban. Hozzátette: több kereskedelmi cég ugyanakkor megkereste a termelőket, hogy a tervezett áfa-emelés hatását az árak csökkentésével ellensúlyozzák. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének  (Hússzövetség) elnöke azt emelte ki, hogy a húsipari feldolgozók egyértelműen versenyhátrányba kerülnek a tejtermékekkel szemben, mivel 7 százalékpontos áfa-különbség lesz a két termékcsoport között. A szakember szerint ugyanakkor tovább csökken majd a hústermékek várható forgalma, emellett a feketegazdaság előretörésétől is tart. Ez utóbbi jelenleg a friss termékek és tőkehúsok körében már meghaladja a 30 százalékot a szakember becslése szerint. Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója kifejtette: a csökkenő termelői árak mellett a tervezett 5 százalékpontos áfa-emelés a termelőket áremelésre késztetné, ám ezt a kereskedők általában nem fogadják el. A szakértők úgy vélték: a kereskedők az áfaemelés hatását a termelőkre akarják majd hárítani. Ezt a magatartást általában elfogadhatatlannak tartották a termelői, feldolgozói szakmai szervezetek képviselői.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink