hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfaemelés: kik járnak rosszul a végszámla miatt?

  • dr. Marosi Andrea

Hiába ígéri a Pénzügyminisztérium, hogy a július 1-jétől megemelkedő áfa nem terheli visszamenőlegesen az új lakások vásárlóit, ha a végszámla úgyis csak később rendeződik. A beruházók közül pedig megint a tisztességesek fázhatnak rá, írja az ingatlan.com

Igaz, a Pénzügyminisztérium cáfolta, aki július 1. után fizeti ki a végszámlát, annak utólag az előlegként 20 százalékos áfával befizetett összeget is ki kell pótolnia. A Pénzügyminisztérium azóta eloszlatta a tévedést: nem fogják visszamenőlegesen terhelni a július 1-jétől megemelkedő áfával az új lakások vásárlóit. Azzal azonban minden újlakás-tulajdonosnak tisztában kell lennie, hogy bár a július 1. előtt befizetett előlegre vagy foglalóra valóban a 20 százalékos áfa érvényes, az általában a vételár tetemesebb – akár 80-90 százalékát is kitevő – törlesztőrészletekre a határidő után már 25 százalékos áfával kell számolni. 

Tehát nem a szerződés megkötése, hanem a pénzügyi teljesítés dátuma lesz a mérvadó az új áfakulcs alkalmazásánál. Annak azonban, aki új lakást akar venni, még így is érdemes július 1. előtt szerződést kötnie. Ha ugyanis a beruházónál el tudja érni, hogy az adott fizetési ütemezéstől eltérően még a határidő előtt a lakás árának minél nagyobb részét kifizethesse, érvényesítheti az alacsonyabb árat, a beruházó pedig a gyors kifizetés miatt kamatnyereséget könyvel el.

Van aki profitál az áfaemelésből

Az áfakulcsemelés miatt természetesen a lakásárak növekedésével is számolni kell, hiszen a beruházók nem fogják teljes egészében átvállalni a vevők helyett a 4,2 százalékos plusz terhet; a 20-ról 25 százalékra emelkedő áfa ugyanis ilyen mértékű drágulást jelent a bruttó összegben. Ez esetenként a fejlesztő teljes profitját felemészthetné. „Az ingatlanpiacon a beruházók nyilván a vevőre terhelik majd az áfaemelés miatt megdrágult építőanyagok, vagy a munkaerő többletköltségeit. Emellett sokan ki fognak vonulni a piacról, megint a kisebb vállalkozások kerülnek végveszélybe, és azok közül is a tisztességesek” nyilatkozta lapunknak Zara László , a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete elnöke. És hogy kinek jó az áfaemelés? A szakértők szerint senkinek. Zara László úgy véli, „önmagában a kulcsemeléssel nem lesz több adóbevétel. Az adózók körét kellett volna bővíteni, illetve láthatóvá tenni azokat, akik adót kerülnek. S bár a tervek szerint a középkategóriás keresőkre vonatkozó személyi jövedelemadó-sávban többet hagynak meg a háztartásoknak, ezzel nem tudják majd pótolni az áfaemeléssel keletkező hiányt.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizában kapott kölcsön kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetéssel terhelt kft. üzletrészének eladása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Duális képzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink