hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Obama adókedvezményeket vonna meg és felkutatná az offshore adókerülőket

  • MTI

Barack Obama amerikai elnök hétfőn közölte: kormánya azt tervezi, hogy megvonja a külföldön munkahelyeket teremtő cégek adókedvezményeit és felkutatja azokat az adókerülőket, akik offshore adóparadicsomokba rejtőztek.

Az amerikai kormány a válság ellenére sem szeretné tovább tűrni azokat a kedvezményeket, amelyek adóelkerülést tesznek lehetővé, és munkahelyek exportját ösztönzik - mondta.

Az Obama-adminisztráció a törvénymódosításoktól 210 milliárd dollár extra adóbevételt remél tíz év alatt. Az amerikai székhelyű multinacionális vállalatok ellenzik a módosításokat, mondván, hogy azok rontanák a versenyképességüket.

A tervezett változtatások szerint a külföldön profitot termelő vállalatok nem írhatnák le adójukból a hazai költségeket. Ezzel csökkenteni akarják az amerikai cégek érdekeltségét abban, hogy tevékenységüket vagy annak egy részét külföldre telepítsék. A kormány ezenkívül 800 új alkalmazottal kívánja bővíteni az adóhatóság állományát az adótörvények alaposabb betartatására.

Az elnök elmondta: a jelenlegi törvények lehetővé teszik, hogy azok a cégek kevesebb adót fizessenek, amelyek például az indiai Bangalore-ban létesítenek munkahelyeket, mint azok, amelyek a New York állambeli Buffalóban. A tervek szerint a 2011-ben életbe lépő új szabályozás, amelyhez a kongresszus jóváhagyására is szükség lesz, ezen változtatna.

Közölte, hogy felkutatják az adókerülőket, és meg akarják akadályozni, hogy az amerikai vállalatok úgy kerüljék el az adózást, hogy a profitot külföldön tartják. Nagyobb átláthatóság megteremtését szorgalmazta azon amerikai bankszámlák terén, amelyek az olyan hírhedt adóparadicsomokhoz köthetők, mint például a Kajmán-szigetek.

A kormány kötelezné a pénzintézeteket, hogy a jelenleginél több információt osszanak meg az Egyesült Államok adóhatóságával amerikai ügyfeleikről; egyebek mellett így akadályoznák meg, hogy a gazdagok offshore számlákon keresztül kerülhessék el az adózást. Az Obama-kormány ezenkívül megszigorítaná a külföldi beruházásokkal kapcsolatos jelentési kötelezettségeket, valamint a külföldi bankszámlákról nem jelentőkkel szembeni büntetéseket.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs