hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvények 2009-ben: ki érti?

  • adozona.hu

Még adózással érintőlegesen foglalkozók körében sem teljesen világos, mi a különbség az adószakértő, adótanácsadó, okleveles adószakértő között. Most tisztázzuk.

A közös bennük, hogy adózási kérdésekkel foglakoznak, a különbség a végzettségben van. 

Adószakértői igazolvány adóügyi végzettséget nem igazol. Egy adózási kérdésekkel gyakorlatban foglalkozó közgazdász, könyvvizsgáló, ügyvéd, bíró is igényelhet a Pénzügyminisztériumtól adószakértő igazolványt. 

Az adótanácsadó már egy adóügyi végzettséget jelöl. Felsőfokú szakirányú végzettség birtokában, két éves OKJ-s képzéssel megszerezhető. 

Okleveles adószakértő pedig az lehet, akinek adótanácsadó végzettsége van, és adótanácsadói területen 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. Egy éves OKJ-s képzés végén szakdolgozatot készít és véd meg. Jelenleg ez a legmagasabb adóügyi végzettség. 2009. január 1-től csak az végezhet adószakértői, adótanácsadói, okleveles adószakértői tevékenységet, aki a Pénzügyminisztériumnál regisztrálva van. 

(A PM honlapján, szakképzés, nyilvántartás sor kiválasztása után tekinthető meg.)

Adószakértők névjegyzéke: kb. 3 300 fő 
Adótanácsadók névjegyzéke: kb. 150 fő 
Okleveles adószakértők névjegyzéke: kb. 60 fő 


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépjárműjótállás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégalapítási és bejelentési dátumok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close