hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóprogramok: felfüggesztett ellenőrzések és adócsökkentés

  • adozona.hu

A Deloitte legfrissebb globális tanulmányában azt vizsgálta, hogy a világméretű gazdasági válság negatív hatásait az egyes országok milyen konkrét adóintézkedésekkel igyekeztek tompítani. A Tax responses to the global economic crisis című tanulmány több mint ötven ország közelmúltbéli kormányzati adóintézkedéseit elemezte világszerte - ezeket összegezve kiderül, a változtatások kevés kivételtől eltekintve mindenhol az adók csökkenését eredményezték.

"A világ egyes országaiban vizsgált válságkezelési folyamatokban, megoldásokban jellemzően a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhető meg, ha valamely állam növelni is igyekszik a gazdaságélénkítésre fordított források nagyságát, azt sehol nem az adóbevételekből, tehát nem az újraelosztás és az adócentralizáció növelésével teszi. Nincs tehát paradigmaváltás a nemzetközi adóversenyben, sőt, a vállalkozások, az élőmunka és egyes országokban a háztartások adóterhelésének további csökkentése látható" - kommentálta a tanulmányt Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Kövesdy Attila, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának nemzetközi adótanácsadásért felelős partnere azt mondta: a tanulmányban szereplő országok gyakorlata alapján néhány tipikus intézkedés, hasonló intézkedéssor egyértelműen körvonalazható. Ilyen az adómérték csökkentés, a gyorsított értékcsökkenési leírás, az adóbefizetési határidők eltolása, az adóhatóság részéről a gyorsabb adóvisszatérítés, fizetési könnyítések biztosítása. A kormányok ezekkel az intézkedésekkel vagy a magánszemélyek vagy a vállalkozások helyzetén kívántak, illetve kívánnak enyhíteni, az adóterhek csökkentésével és a likviditás javításával. A Deloitte szakértője hozzátette: Egyes országok egészen különleges intézkedésekkel próbálkoznak, ilyen például az Egyesült Államok ahol kisvállalkozások számára megengedik a visszamenőleges veszteségelhatárolást, azaz a kisvállalkozások amennyiben társasági adó alapjuk negatív, ezt korábbi pozitív adóalapjukkal szembeállíthatják és a korábban befizetett adót visszaigényelhetik. Más intézkedések csak egyes szektorokat érintik (pld. Belgiumnál az új lakások építését terhelő általános forgalmi adót csökkentették 21 százalékról 6 százalékra). "Kevésbé általános, de semmiképpen nem elszigetelt az a gyakorlat, amely arra kötelezi egy adott ország adóhatóságát, hogy átmenetileg függessze fel az adóellenőrzéseket azoknál a jellemzően kis- és közepes hazai vállalkozásoknál, amelyek munkahelymegtartó programot hajtanak végre, illetve egyéb munkahelyteremtő vállalásokat tesznek, például Koreában" - tette hozzá Kövesdy Attila.

A Deloitte szakértője kiemelte azt is, hogy térségünkben – egyéb intézkedések mellett - a Cseh Köztársaság társasági adót csökkent, és felfüggesztette bizonyos esetekben a személyi jövedelemadó előleg fizetésének kötelezettségét. 

"Érdekesség, hogy Írország amely magas költségvetési hiánnyal küzd adóemeléseket vezetett be mind az általános forgalmi adó mind az eddig nemzetközi összehasonlításban alacsonynak mondható személyi jövedelemadóterhelés területén, miközben könnyíteni igyekszik a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalatok adókötelezettségeit. Mindez mutatja, hogy nincs egy recept minden országra, hiszen figyelemmel kell lenni az adott ország költségvetésének helyzetére is az adóintézkedések meghozatalakor" - hangsúlyozta Kövesdy Attila.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Külföldi napidíj, árfolyam 2

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Személyi kedvezmény visszamenőleges érvényesítése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink