hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vészforgatókönyv mélyebb recesszióra

  • MTI

A kormánynak van vészforgatókönyve arra az esetre, ha a magyar gazdaság visszaesése nagyobb lesz mint 3,5 százalék - mondta Veres János pénzügyminiszter egy hétfő reggeli televíziós műsorban.

Mivel a magyar gazdaság nyitott és a GDP alakulására erősen hat a német export, ha a német gazdaság a most prognosztizált három százaléknál is mélyebb recesszióba kerül, akkor a magyar GDP is erőtelesebben visszaeshet, s akkor kerülhet sor a vészforgatókönyv alkalmazására - mondta az m1 Napkelte című műsorában Veres János. Részleteket erről nem kívánt mondani.
    
A pénzügyminiszter hangsúlyozta,a magyar kormány új adócsomagja két meghatározó szempontot vesz tekintetbe: a GDP alakulásánál az Európai Bizottság érvényes, Magyarországra vonatkozó prognózisát, valamint azt, hogy továbbra is érvényes a GDP-arányos államháztartási hiánycél, ami 2,9 százalék. Ha ez utóbbit nem sikerül teljesíteni, akkor ismét a túlzott deficit eljárási szabályt terjesztheti ki Magyarországra az Európai Unió, ami az EU-s támogatások elvesztésével járhat, s ezt mindenáron el kell kerülni - közölte Veres János. A pénzügyminiszter szerint az új adócsomag a költségvetés 2009. évi egyenlegére semleges hatású. Az EU kölcsönének második részéből most lehívható 2 milliárd euró a jegybank devizatartalékait növeli - jelezte Veres János, aki elmondta azt is, hogy a 20 milliárd euró összegű nemzetközi pénzügyi mentőcsomagból az elmúlt négy hónapban közel 2 milliárd eurót adósságcsökkentésre fordított az Államadósság Kezelő Központ, amelynek keretében elsősorban a korábban kibocsátott állampapírokat vásárolt vissza.

  
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink