hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A VPOP ellenőrzési irányelvei 2009-ben

  • MTI

A Vám- és Pénzügyőrség 2009-ben a kötelező ellenőrzéseken túl, jövedéki szakterületen az ellenőrzések elsődleges célpontjai az üzemanyagok, a szeszesitalok és a dohánygyártmányok, illetve azok előállításának, legális eredetének szigorú vizsgálata.

Az üzemanyagoknál elsődleges szempont az Európai Unión kívüli országokból, illegálisan behozott ásványolaj termékek felhasználásának ellenőrzése, míg az alkoholtermékeknél az azokat forgalmazó nagy- és kiskereskedelmi egységek ellenőrzése, illetve az alkoholtermékeken alkalmazott vonalkódos zárjegyek meglévő számítástechnikai eszközökkel történő vizsgálata. A Vám- és Pénzügyőrség 2009-ben is kiemelt figyelmet fordít a dohánygyártmányok importjának ellenőrzésére, továbbá a közterületeken, piacokon, aluljárókban, alkalmi vásárokon, illetve a turisztikai szempontból kiemelt helyszíneken árusított illegális jövedéki termékek kiszűrésére.

A vám szakterületen az utólagos ellenőrzésekre kerül hangsúly, különösen a nem közösségi áruk vámeljárás alá vonásának megtörténte, a vámérték kimunkálása, az áruk tarifális besorolása, valamint a vámkedvezmények vagy vámmentességek igénybevételének jogszerűsége képezi vizsgálat tárgyát. Kiemelt vizsgálati területek: az egyszerűsített vámeljárások során a közösségi korlátozásokra, intézkedésekre vonatkozó rendelkezések (pl. behozatali tilalom, mennyiségi kvóta, stb.) betartásának és a vámmentes és/vagy adómentes vámeljárásoknak a vizsgálata. Ezen kívül az alacsony vámértékű áruk, az importhoz kapcsolódó környezetvédelmi termékdíj, a megfelelő áruosztályozás (különösképpen a kávé, tea, fűszerek, olajos magvak és olajtartalmú gyümölcsök, ipari vagy gyógynövények, szerves vegyi anyagok, faáruk, futómű alkatrészek, játékok), az áruk származásának, a legnagyobb vámfizetőknek, illetve a ruha és cipő importőröknek az ellenőrzése. Az ellenőrzések kiterjednek az európai uniós csatlakozás előtti és utáni időszakra egyaránt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adóalap

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék elsőbbségi részvénnyel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink