hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnő adókedvezmények és megadóztatott cafeteria, mi változik még?

  • MTI

Több mint húsz törvény módosítására van szükség a kormány gazdaságösztönző programjának megvalósításához, amelynek konkrét intézkedéseit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben ismerteti

A program az adó-, a szociális, a foglalkoztatási, illetve a nyugdíjrendszer átalakítását tartalmazza, a törvénymódosításokat akár ezeknek megfelelő csomagokba rendezve is benyúthatják az Országgyűlésnek. A kormány tervei szerint az év közepétől változik a személyi jövedelemadó alsó sávhatára és mindkét kulcsa, szigorodnak a gyed szabályai; csökken a munkaadói járulék, a hosszabb távú tervek között szerepel a nyugdíjkorhatár emelése. A kormány 2016-tól nyolc év alatt fokozatosan 65 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. A kabinet hosszú távú tervei között az szerepel, hogy 2016-tól 2024-ig, azaz nyolc év alatt a mai 62 évről 65 évre emelné fokozatosan a nyugdíjkorhatárt, úgy, hogy az évente négy hónappal lenne magasabb. A nyugdíjat érintő változás lenne az is, hogy 2010-től a 13. havi nyugdíj beépülne a járandóságba, az újonnan nyugdíjba lépők pedig már nem kapnák meg ezt a juttatást. 

Az elképzelések szerint idén szigorodnak a gyed szabályai: fél év helyett egyéves munkaviszonyra lesz szükség a jogosultsághoz. Továbbra is legfeljebb két évig járna a gyed, de azzal a megkötéssel, hogy aki ennél kevesebb időt töltött munkaviszonyban, annak csak annyi ideig jár ez a juttatás, amennyi időt előtte munkában töltött. Július elsejétől 1,7 millió forintról 2,2 millió forintra nőne az szja alsó sávhatára, az adókulcs pedig 18-ról 19 százalékra emelkedne, míg a felső kulcs 36-ról 38 százalékra módosulna. Az ez évi adóbevallásokat két kulccsal és két sávhatár alapján kell majd kiszámítani. Az szja alsó sávhatára 2010-ben 2,2-ről 3 millió forintra emelkedik. Jövőre szűkülnek, illetve megszűnnek az adókedvezmények, a béren kívüli juttatásokat megadóztatnák

Az információk szerint ez év közepétől kétkulcsos lenne a ma 29 százalékos munkáltatói tb-járulék. A minimálbér kétszereséig, 143 ezer forintig 24 százalékos járulékot kellene fizetniük a munkaadóknak, e fölött maradna a 29 százalékos kulcs. A kormány tervei szerint 2010-től egységesen 24 százalék lesz a tb-járulék.
A korábbi hírekkel ellentétben nem változna az 1.950 forintos eho, de megszűnne a két különadó. Szintén július 1-től az általános forgalmi adó 20 százalékos kulcsa 23 százalékra nőhet, és a cigaretta, az alkohol mellett az üzemanyagok jövedéki adója is emelkedhet. Az év közepétől adóalapot növelő, de nem adózó jövedelem lehet a családi pótlék, az anyasági támogatás és a gyermeknevelési támogatás (gyet). 

A kabinet tervei szerint létrejönne az egységes vagyonadó, de ennek bevezetetési dátuma még nem ismert. A tervezett változásokat tartalmazó jogszabályokat, köztük a 2010-re vonatkozóakat is még az idén, a tavaszi ülésszak alatt elfogadná az Országgyűlés, de - a kormányszóvivő nyilatkozata szerint - a miniszterelnök nem a konkrét intézkedésekhez, hanem az irányhoz és a nagyságrendhez ragaszkodik. A hétfői bejelentés után pedig tovább folytatódnak az egyeztetések.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink