hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Február 12.: Önt érinti a TEÁOR-szám cseréje?

  • dr. Marosi Andrea

Mintegy 600 ezer adózónak kell február 12-éig kicseréltetnie egyes tevékenységeinek régi statisztikai számjelét. Köztük olyanoknak is, akik úgy hiszik, már eleget tettek kötelezettségüknek.

Minden vállalkozó hallott róla, pontosan azonban kevesen tudják, milyen kötelezettségeik vannak a gazdasági tevékenységek egységes ágazati rendszerével (TEÁOR) kapcsolatban. A bizonytalanság és a tájékozatlanság elsődleges oka, hogy a törvényhozás az utóbbi két évben több alkalommal változtatott a szabályokon, és halasztotta el a teljesítési határidőket. Az EU minden tagországra érvényes rendelete nyomán 2008. január 1-jétől a régi, 2003-as tevékenységi besorolási rendszer helyett Magyarországon is bevezették az új, egységes ágazatai osztályozási rendszert, a TEÁOR'08-at. A változtatások-átsorolások levezénylése eredetileg az elektronikus ügyintézés bevezetésével amúgy is túlterhelt cégbíróságok dolga lett volna, utoljára tavaly július 1-jei határidővel. Őket azonban egy tavaly év végi cégtörvény-módosítás felmentette e kötelezettség alól.

Az új szabályok szerint egyébként a cégjegyzék kötelezően már csak a társaság főtevékenységét tartalmazza, méghozzá TEÁOR-szám nélkül, azzal, hogy a további tevékenységek közzététele kizárólag a cég döntésétől függ. Ugyanakkor az EU-s rendelet végrehajtása sem szenvedhetett csorbát, ezért az Országgyűlés az egész TEÁOR-átváltoztatási procedúra elvégzését áttette az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH). Az adóhivatal azonban a náluk nyilvántartott 1 millió 160 ezer különféle vállalkozásnak a felénél sem tudta automatikusan elvégezni az előírt változtatást a besorolások fordítókulcsai segítségével – tájékoztatta a HVG-t Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese. Az adóhatóságnál mintegy 620 ezerre becsülik az olyan vállalkozások számát, amelyeknek elengedhetetlenül közre kell működniük abban, hogy az adóhivatalnál a ténylegesen folytatott tevékenységeiknek megfelelő TEÁOR-számok szerepeljenek. 

Michnai Attila cikkének folytatását olvassa el a HVG-ben (2009/6. szám)!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Védelmező személybiztosítás adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási adó sávváltozás 2024

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Átalányadós továbbszámlázása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink