hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Meddig kell bejelenteni az Apeh-hez az új TEÁOR és szakmakódokat?

  • adozona.hu

A Teáor-kódok átsorolására a határidő először az év közepe volt, majd júniusban ezt kitolták az év végére. Az ősz folyamán törölték a kötelezettséget. Mindenki örült, s azt gondolta, ezzel már nincs tennivaló, de tévedett: a karácsonyi ünnepek előtt, december 20-án jelent meg egy Apeh tájékoztató, mely szerint azon adózóknak, akiknek a tevékenység kódját az Apeh nem fordította át az új nomenklatúra szerintire, bejelentést kell tenniük. A határidő attól is függ, havi vagy negyedéves áfabevallók, de lgekésőbb április 20-ig értesíteni kell az adóhatóságot.

Mint azt már jól tudjuk, 2008. január 1-jétől új TEÁOR kódok léptek életbe. Mindez azt jelenti, hogy a korábban alkalmazott TEÁOR 03 (nemzeti) rendszer helyett 2008 január 1-jétől a (egész Európában egységes alapú) TEÁOR 08-at kell alkalmazni. A tavalyi év során többször az érdeklődés középpontjába került ez a bejelentési kötelezettség, ami akkor kiterjedt a cégnyilvántartásokon való átvezetésre is. Az adóhatóságnak egyébként hivatalból át kellett volna vezetnie nyilvántartásain az egyértelműen átfordítható kódokat, s értesítenie kellett volna azon adózókat, amelyek esetében ezt nem tudta megtenni, mert a megfeleltethetőség nem biztosítható automatikusan – például mert egy régi tevékenységkódhoz több új kód tartozik - áll a PwC hírlevelében. 

A gyakorlatban azonban ilyen értesítést nemigen küldött az adóhatóság, ugyanakkor a kódkonverzióról sem gondoskodott. Ezért érdemes az Ügyfélkapun keresztüli elektronikus lekérdezéssel ellenőrizni, milyen tevékenység van az Apeh rendszerében regisztrált. A bejelentéshez szükséges új kódot egyszerűen be lehet azonosítani a KSH honlapján közzétett TEÁOR 03 – TEÁOR 08 nomenklatúra segítségével.

Jó hír, hogy a bejelentést csak az Apeh-hez kell megtenni, a cégbírósághoz nem, ugyanis 2009. január 1-jétől a társaságok tevékenysége ezen adat nélkül kerül
feltüntetésre a cégjegyzékben. Adójogi státusztól és cégformától függően változik, melyik változásbejelentő nyomtatványt kell használni. Kft.-k, Rt.-k például a 09T201T jelűn, míg adószámmal rendelkező magánszemélyek a 09T101 adatlapon teljesíthetik kötelezettségüket. Jóval bonyolultabb annak meghatározása, mi a bejelentés határideje. A szabály úgy szól, hogy az Apeh-hez történő bejelentést az első 2009-es adó-megállapítási időszakról szóló adóbevallással egyidejűleg kell megtenni, ami 2009. február 12., ha pl. valaki január hónapra kötelezett 08-as bevallás beadására.

Másik példa, ha valaki az általános szabályok szerint negyedéves bevalló és 08-as bevallást sem ad be januárról, de áfában havi bevallás beadására kötelezett, az első áfabevallása február 20-án lesz esedékes, tehát a bejelentés végső határideje is ez. Ugyanakkor éves bevallók esetén, az általános szabálytól eltérően, a 2008-ról szóló adóbevallással egyidőben, azaz legkésőbb február 25-ig kell a konverziót bejelenteni.

Tekintettel arra, hogy az első negyedéves bevallást április 20-ig kell beadni, ha az adózónak kell bejelentést tennie, bármelyik bevallási gyakoriságú kategóriába is tartozik, azt valamikor február 12. és április 20. között kell teljesítenie.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink