hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ab előtt a készpénzfizetés és a házipénztár

  • dr. Marosi Andrea

Alkotmánybíróság előtt támadta meg a készpénzfizetést korlátozó új adópasszusokat a Magyar Könyvelõk Országos Egyesületének alelnöke - írja az Index. Ruszin Zsolt szerint mind a cégek közötti 250 ezer forint feletti készpénzfizetést szankcionáló pont, mind a házipénztár túllépését büntetõ előírás ütközik az alaptörvénnyel, ezért megsemmisítésüket kéri az Alkotmánybíróságtól.

Épp a napokban lépett hatályba az a módosítás, amelynek értelmében ha a bankszámlanyitásra kötelezettek; ebbe a körbe tartozik a vállalkozások döntő része – egymás közötti, 250 ezer forint feletti értékû ügyletüket készpénzben egyenlítik ki, akkor az APEH mulasztási bírságot szab ki a pénzt kifizető félre. A büntetés a 250 ezer forintos határt meghaladó rész egyötöde lehet.

Az MKOE alelnöke szerint több fogalom nincs definiálva, a szabályt vétlenül megszegőket is szankciókkal sújthatják. A cikk a szakember másik passzust is kifogásol: Ruszin szerint az a házipénztáradó újracsomagolt formában. A készpénz napi záróállománya - havi átlagban - nem haladhatja meg a megelőző év összes bevételének 1,2 százalékát, illetve ha az összes bevétel 1,2 százaléka nem éri el az 500 ezer forintot, akkor a napi készpénz záróállománya nem lépheti át a félmillió forintot.

Az MKOE jogsegélyszolgálatot is szervez.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink