hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevallás kitöltése: mire jók a hibaüzenetek?

  • dr. Marosi Andrea

A bevallás kitöltésénél nagyon sok könyvelő megijed, amikor a hibalistán meglátja az úgynevezett mezőkódokat. Pedig ezek ismerete nagymértékben megkönnyíti a hiba megkeresését. Angyal József okleveles adószakértő ad tanácsokat a bevallás kitöltéséhez.

Az idei évet érdemes azzal kezdeni, hogy kinyomtatunk egy üres 0908A és 0908M nyomtatványt a mezőkódokkal együtt. Ehhez az AbevJava-Szerviz-Beállítások részben a megjelenő panelen felül kattintsunk a Nyomtatás gombra és „pipáljuk ki” a „Közös azonosító nyomtatása” sort. Válasszuk az Adatok/Üres nyomtatvány kinyomtatása funkciót. Válasszuk ki a megfelelő (0908A és 0908M köt…) nyomtatványt, majd kattintsunk a megnyitás gombra. Ha most kinyomtatjuk a nyomtatványt, akkor belekerülnek a mezőkódok. Az üres nyomtatvány segítségével pillanatok alatt behatárolhatjuk, hogy melyik adattal kapcsolatosan jelzett hibát az AbevJava. Ez a papír legyen mindig kéznél! Az üres nyomtatvány mezőkódokkal való kinyomtatása után lépjünk vissza a Szerviz/Beállítások menüpontra, és vegyük le az előbb beállított „pipát” a Közös azonosítók nyomtatása sorról, hogy az érdemi tartalommal teli nyomtatványon ez már ne szerepeljen.

A mezőkódok két részből állnak. Első részük a nyomtatványlapot azonosítja, a további a mezőbe kerül. Egyben kell kezelni őket, például: 0H0001D0550CA.  Ha ismerjük a mezőkód felépítését, akkor egy hibaüzenetből, mely a példa szerinti mezőkódra hivatkozik, rögtön tudjuk, hogy a 0908-10-es lapon a tb-járulék alapjával van a gond. Honnan lehet ezt tudni? Az első pozíció mindig „0”. A második pozíció a lapot jelöli. A „H” lap a 10-es járuléklap. Ezt követi a lapsorszám négy pozíción. Ha hónapon belül csak egy biztosítási jogviszonyunk van, akkor ez mindig 0001. Az ezután következő rész már a mezőtartalomra utal. Az első D betű a blokkot jelöli a nyomtatványon, a 0550 a nyomtatvány 550. sorát, míg a CA a nyomtatvány C oszlopát. 

Figyeljünk arra, hogy 440. sorszámmal új mező került fel az Egyéb adatok lapra. 2009-től a 2 százalék egészségbiztosítási járulék alapját is fel kell tüntetni, de megszűnt a kedvezményes járulékfizetés kódja mező (például ekhós vagy Start kártyás jövedelem). Külön problémát okoz, hogy az APEH két különböző ellenőrző programot használ. Az egyik a nyilvános. Ezzel ellenőrzi le mindenki a beküldendő 0908-ast. A másik az ügyfélkapu „túloldalán” ellenőrzi bevallásunkat. Előfordulhat, hogy a hibátlanul beküldött bevallásunkat néhány hónappal később javításra visszaküldik – ami azt jelenti, hogy ami az egyik ellenőrző rendszer szerint hibátlan, az a másik szerint hibás.

Folytatás a hvg.hu-n olvasható!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés végelszámoláskor

Pölöskei Pálné

adószakértő

Társasági szerződésben ügyvezető jogviszonya

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink