hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ítéletet hoztak egy 100 milliós adócsalás ügyében

  • MTI

Fiktív számlák segítségével követtek el százmillió forintot meghaladó értékű adócsalást egy üzleti csoport tagjai, akiket pénteken letöltendő, illetve felfüggesztett jogerős szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Az elsőrendű vádlott, az ambrózfalvi Cs. László 2002 májusától egy betéti társaság beltagjaként többek között tollfelvásárlással és annak továbbértékesítésével foglalkozott. Tevékenysége során a toll jelentős részét ismeretlen személyektől számla nélkül vásárolta meg úgy, hogy alacsonyabb, forgalmi adó nélküli vételárat fizetett. A tollat továbbértékesítette, ekkor azonban már minden esetben számlázott. Így a vádlottnak beszerzésre vonatkozó számlákat kellett produkálnia azért, hogy azok ÁFA-tartalmát levonva cége adófizetési kötelezettségét csökkentse. Ennek érdekében a férfi felvette a kapcsolatot az ügy más vádlottjaival, akik 2002 májusa és 2003 decembere között összesen 301 darab fiktív számlát állítottak ki. A nyolc gazdasági társaság nevében kiállított számlák összértéke bruttó 721,9 millió forint volt, az okozott kár összege pedig meghaladta a 144 millió forintot.
   
Az ügy ötödrendű vádlottja, a budapesti N. Péter hasonló módon követett el bűncselekményt. A férfi tollat és annak feldolgozására szolgáló eszközöket vásárolt bizonylatok nélkül, majd számlákat kiállítva értékesítette tovább azokat. A vádlott számla nélkül bonyolított beszerzéseit úgy próbálta legalizálni, hogy részben a másodrendű vádlottól, részben ismeretlen személyektől fiktív számlákat kért. A valótlan számlák összértéke esetében 576 millió forint, az okozott kár 115 millió forint volt. A táblabíróság az elsőrendű vádlottat jogerősen három, a másod- és ötödrendű vádlottat négy év börtönre ítélte, a harmadrendű vádlottat két év, a negyedrendűt egy év - végrehajtásában három esztendőre felfüggesztett - szabadságvesztéssel sújtották.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adóalap megosztása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Tulajdonos-ügyvezető halála – cég működése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close