hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Horvátországban új azonosítószámokat kapnak a magán- és jogi személyek

  • MTI

Új azonosítószámokat postáznak hétfőtől Horvátországban, ahol valamennyi magán- és jogi személyt ellátnak az eddigi rendszert felváltó új adószámokkal. A személyi azonosító számot - horvát rövidítéssel OIB-t - a január elsején életbe lépett új törvény értelmében hétfőn kezdték el postázni valamennyi horvát állampolgár és az országban működő, jogi személyiséggel rendelkező társaságok számára.

Az új azonosítót a törvény szerint rendelkezésre álló 70 napon belül a külföldön élő horvátok és a Horvátországban dolgozó külföldiek is megkapják, az újszülöttek, és az újonnan alapított cégek számára pedig mostantól automatikusan kiállítják - derül ki a horvát kormány széleskörű felvilágosító kampányának részeként létrehozott weblapról (oib.hr).  A 11 jegyből álló, véletlenszerűen generált számsor nem titkos, de a mögötte lévő tartalom már annak számít. Ivan Suker pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: tartalmában és felhasználási körét illetően az új számsor leginkább az Egyesült Államokban használatos társadalombiztosítási azonosítóra hasonlít. 

A jelenlegi rendszert felváltó új azonosító számok ebben az évben még párhuzamosan használhatóak a régiekkel, 2010-től azonban már csak az OIB lesz érvényes. A horvát kormány az új adóazonosítók bevezetését egyebek mellett az uniós jogharmonizációval, a korrupció elleni küzdelemmel és a pénzügyi tranzakciók biztonságának érdekével indokolta. A Pénzügyminisztérium és az Adóhivatal közös felügyeletével indított azonosítócserére 110 millió kunát (mintegy 4 milliárd forintot) fordít a horvát kormány.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg-tagok szocho

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kiegészítő kérdés őstermelő iparűzési adójának megosztása korábbi kérdéshez

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink