hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-változások 2009-ben

  • HVG

Szinte érzékelhetetlen változtatások a bevételi oldalon, némileg keményebbek a kiadásin – így jellemezhetők a társadalombiztosítás 2009. évi kasszáját érintő módosítások.Jóllehet egy évvel ezelőtt a szükséges tehercsökkentésekből egyetlen szakértő sem hagyta volna ki a tb-járulékok évi 140–300 milliárd forintos csökkentését. Ha visszafogottan is, de hajlott erre a kormány, amikor az adócsomag első változatában 2009 áprilisától e terhek mérséklését ígérte. A pénzügyi válság azonban teljesen szétporlasztotta a terveket - írja a HVG.

A vállalkozói érdekképviseletek egyelőre belenyugodtak a változatlanságba, ugyanakkor a politika porondján a Fidesz még hisz a – szerinte gazdasági élénkülést eredményező – járulékmérték-csökkentésben. Az automatizmusok egyébként eleve tehernövekedést okoznak a vállalkozásoknak. Így például attól, hogy januártól a havi minimálbér 69 ezer forintról 71 500 forintra nőtt, 5 ezer forinttal, 143 ezer forintra emelkedett a járulékalap is, hiszen főszabályként legalább a minimálbér kétszerese után kell megfizetni a tb-járulékokat. A magas jövedelműeket érinti, hogy ahogy minden évben, az idén is nőtt – évi 7 millió 137 ezer forintról 7 millió 446 ezer forintra – a járulékfizetési felső határ, vagyis az a jövedelem, ameddig az egyéni nyugdíjjárulékot meg kell fizetni (a többi járulék korlát nélkül terheli a jövedelmeket).

Kézzel fogható járulékmérséklés lényegében csak két ponton történt. Ebből az egyik valójában egy korábbi igazságtalanságot szüntet meg: azoknak a kiegészítő tevékenységű (nyugdíjas) egyéni vállalkozóknak, akik egyidejűleg társas vállalkozásnak is tagjai, 2009-től csak egyik vállalkozásban kell megfizetniük a januártól havi 4350 forintról 4500 forintra emelt egészségügyi szolgáltatási járulékot. (Ez az összeg terheli a nagykorú eltartottakat, s ezt fizeti a központi költségvetés is a nemzeti kockázatközösségbe tartozók – például nyugdíjasok, gyesen, gyeden lévők, kiskorúak, hajléktalanok – után az egészségbiztosítási ellátásért.) Ugyanez a szabály érvényes azokra az evás egyéni vállalkozókra, akik társas vállalkozásnak is tagjai.

A járulékenyhítés másik csomópontja sem rendszerszerű mérséklés, hanem feltételekhez – foglalkoztatásbővítéshez – kötött kedvezmény. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a cég egy éven keresztül mentesül az olyan újonnan felvett és legalább két évig foglalkoztatott munkavállalók tb-járulékának, tételes egészségügyi hozzájárulásának (eho) és munkaadói járulékának a megfizetése alól, akik már legalább három hónapja munkát keresnek, vagy ha ennél rövidebb ideje, legalább egy éve nem volt munkahelyük, továbbá ha állásukat csoportos létszámleépítés miatt veszítették el. Mindemellett a kedvezmény érvényesítéséhez a cégnek további kritériumoknak kell megfelelnie, így például átlagos éves statisztikai állományi létszáma nem lehet több 250 főnél, legalább hat hónapja kell működnie, és az új munkahelynek támogatásra jogosult régióban kell lennie.

A folytatást olvassa el a HVG legújabb számában!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély könyvkiadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Csehországi jövedelem az szja-bevallásban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink