hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkentik a tb-járulékot a csehek

  • MTI

Másfél százalékponttal - a jelenlegi nyolc százalékról 6,5 százalékra - csökkentette a társadalombiztosítási járulékot a cseh képviselőház.

Amennyiben a döntést a szenátus is jóváhagyja, és az államfő aláírja - mindkettő nagyon valószínű -, akkor a módosítás január elsején életbe is lép. A kormány adómódosításait, éles vita után, egy független képviselő segítségével az alsóház koalíciós többsége végül is megszavazta. 

A személyi jövedelemadó mértéke marad 15 százalékon, és nem módosultak a különféle kedvezmények és kivételek sem. 

A módosítások révén a jövő évben minden jövedelmi kategóriában havonta néhányszáz koronával több maradhat az emberek zsebében. 

A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap ugyanakkor megjegyezte: a kormány ezzel csak azt a hibát tette jóvá, amelyet tavaly elkövetett, a pénzügyi reform elfogadásakor. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter akkor azt hangoztatta, hogy a jövőben az adók és járulékok mértéke mindenki számára kedvezően alakul, de ez nem vált valóra. Ha most minden maradt volna a régiben, akkor a 20 ezer koronánál kevesebbet keresők, tehát a legszegényebbek adója a jövő évben mérsékelten emelkedett volna, míg a nagyobb jövedelemmel rendelkezőké csökkent volna. 

A lap számítása szerint a módosítás következtében mintegy 18 milliárd koronával több marad a jövő évben az adófizetők zsebében. Ugyanakkor az adómódosítás a bevételi oldalt is érinti. Január elsejétől megszűnik például az új ingatlanok adómentessége. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a 15 évnél "fiatalabb" ingatlanok után is adót fog kelleni fizetni, mégpedig kivétel nélkül, ami részben visszahozza az adófizetők pénzét az államkasszába.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink