hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többszázmilliós adócsalás kettős könyveléssel

  • lapszemle

Több százmillió forintnyi bevételt akart eltitkolni egy kereskedő egy olyan szoftver "segítségével", ami egy pénztárgépen belül két külön programot futtatott a bevétel könyvelésére, és első látszatra teljesen szabályos nyugtát állított ki a vásárlásról, írja az Adófórum.

Az Észak-alföldi APEH revizorai hónapokon keresztül vizsgálták az ügyletet, és a majdnem 2 millió adat feldolgozása során derült ki, hogy a pénztárgépeken belül futó egyik adattárpár rögzíti a hatóságoknak szánt könyvelését, míg a másik két adattárpár az eltitkolt forgalmat regisztrálja. Az ellenőrzésben nem csak a kereskedő, hanem a szoftver előállítója is megbukott. A revizorok a vizsgálat során megállapították, hogy a fekete forgalmazás regisztrálására kifejlesztett adattárban rögzített forgalom havi szinten átlagosan mintegy 10 millió forintot tartalmaz.Az eddig szokatlanul trükkös, ám szabálytalan "kettős könyvelésre" úgy derült fény, hogy az ellenőrök egy egyéni vállalkozónál az idei év második félévében többször is végeztek próbavásárlást, és ellenőrzést. Az eljárás során szabályos nyugta helyett "áru összesítő" bizonylatot kaptak. Az "áru összesítő" bizonylat nagyrészt tartalmazta azokat az adatokat, amelyeket a jogszabály a nyugtával szemben támaszt, éppen ezért laikus számára a nyugtára megtévesztésig hasonlított.

A teljes cikket elolvashatja az Adófórum portálon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink