hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

13.havi, előrehozott öregségi nyugdíj és a szolgálati idő

  • adozona.hu

Kik kaphatnak 13.havi nyugdíjat 2009-től? Mi számít bele a szolgálati időbe? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszolt.

1. Kérdésem, hogy a 13. havi nyugdíjat (max. 80 ezer forint) csak azok kaphatják, akik betöltötték a 62 évet, vagy a rokkantnyugdíjasra ez a korhatár nem vonatkozik? 56 éves rokkantnyugdíjas vagyok, én kapok-e jövőre ilyen juttatást? Többször úgy nyilatkoztak, hogy a rokkantnyugdíjasok is megkapják a 13. havi nyugdíjat, még ha nem is töltötték be a 62 évet.

1. 2009. évtől valóban megváltozik a 13. havi nyugellátás feltételrendszere. Az új szabályok értelmében a 62. életévüket be nem töltött öregségi jellegű ellátásban részesülők nem lesznek jogosultak az ellátásra. Továbbra is fennmarad a 13. havi ellátásra jogosultsága 62 év alatti rokkantsági, valamint hozzátartozói, baleseti hozzátartozói nyugellátásban (vagyis özvegyi- ide nem értve az ideiglenes özvegyi – nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban) részesülő személyeknek. Az ellátásra jogosultak esetében bevezetésre került egy felső összeghatár, amelynek 2009. évi összege 80.000,-forint.

2. Az a hír járja, hogy az egyetemi éveket nem számítják bele nyugdíjba vonulásnál a munkában töltött évekbe. Feleségem és én is hat évet tanultunk Moszkvában, állami ösztöndíjasként nappali tagozaton. Kérdésem tehát a következő:
a.  Tényleg igaz ez a hír?
b.  Ha igen mi a teendőnk, hogy ne vesszen kárba munkaviszony szempontjából ez a hat év? 
 
2. Szolgálati időként kell figyelembe venni az öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából az 1998. január 1-je előtt, rokkantsági nyugdíjra jogosultság szempontjából az időpontra tekintet nélkül, a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok idejét. A külföldi felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje szolgálati időként akkor vehető figyelembe, ha a külföldi állam joga szerint kiállított bizonyítvány és oklevél Magyarországon a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény rendelkezései szerint egyenértékűnek ismerhetők el az illetékes hatóság szakvéleménye alapján. Az 1997. december 31. előtti tanulmányok idejét – az előzőekben említett elismerés illetőleg beszámítás igazolása nélkül is – figyelembe kell venni, ha a hallgató magyar ösztöndíjasként, vagy az illetékes magyar hatóság engedélyével államközi egyezmény alapján külföldi alapítványból nemzetközi szervezet által biztosított keretből, külföldi szervnél pályázat elnyerésével vagy meghívás alapján ösztöndíjban részesült és így végezte tanulmányait. 

3.1951. jul.25.-én születtem, 1969.08.06-tól - jelenleg is- egy munkahelyen dolgozom. Mikor mehetek el nyugdíjba? Ebben az évben nem mentem el - betöltöttem az 57.évemet, 39 éves munkaviszonyom van- jövőre vagy később bármikor elmehetek? A nyugdíjintézetnél többször több féle választ kaptam! Mi az igazság?
 
3. Az 1951-es születésű nő csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra 38 év szolgálati idő megléte esetén 57. életévének betöltésétől jogosult. Közlése szerint Ön 2008-ban nem kívánja igénybe venni nyugdíját. Az átmeneti szabályozás azonban lehetőséget biztosít az Ön részére, hogy e jogosultságát bármikor – 2009-ben , vagy azt követően – érvényesíthesse.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close