hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

14 gyanúsítottja van az 5 milliárdos áfacsalásnak

  • lapszemle

Ötmilliárd forintos áfacsalás és pénzmosás gyanúja kapcsán nyomoznak az OTP leányvállalatával, az OTP Trade-del szerződésben lévő kereskedő cégek tevékenysége miatt – tudta meg a hvg.hu. A pénzügyőrök gyanítják, hogy a kereskedő cégek nem mindegyike fizette be az áfát a forgalmazott elektronikai termékek után. Az érintettek viszont állítják, hogy szabályosan jártak el.

Az érintettek viszont állítják, hogy szabályosan jártak el. Csúnyán elbántak velünk – így fogalmazott a Global Impex Kft. (GI) ügyvezető igazgatója, Joó Balázs a hvg.hu-nak, amikor a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) nyomozásáról érdeklődtünk. A pénzügyőrség gyanúja szerint ugyanis az OTP száz százalékos tulajdonában lévő, bizományosi kereskedésre létrehozott OTP Trade Kft. bizonyos ügyfelei ténylegesen nem mozgattak árut, és az elektronikai eszközök csak papíron vándoroltak a felek között. Sőt, esetenként a kereskedési kör, amelyben olasz, szlovák, svájci cégek is szerepeltek, azt a célt szolgálta, hogy az Európai Unión belül zajló ügyletek után az OTP Trade visszaigényelje az általános forgalmi adót. A nyomozás állítólag Szlovákiából indult ki, a szomszédos ország nyomozói figyeltek fel egy cégre, amely nem fizette be az áfát. A szálak magyar vállalkozásokhoz vezettek, s rajtuk keresztül jutottak el a pénzügyőrök az OTP Trade-hez. Az ötmilliárd forintos áfacsalás mellett pénzmosásra is gyanakszik a hatóság, ez a szlovákiai cég működésével kapcsolatban merült fel.

Az ügyben – a hvg.hu értesülései szerint – összesen 14 gyanúsított van, közülük szeptember 10-én vettek őrizetbe tíz embert, köztük az egyik étteremlánc óbudai egységének vezetőjét és egy ügyvédet is. A gyanúsítottak egyike Joó Balázs, illetve ügyvezető társa az izraeli állampolgárságú Yehuda Cohen.

Az írás folytatódik a hvg.hu-n!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink