hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: rosszul jár, aki nem bízik az adóhatóság bevallás-kitöltő programjában

  • hvg.hu

A hvg.hu két hete megírta: rosszul járhat az, aki az APEH-ra bízza bevallása kitöltését. Az adóhivatal szerint épp ellenkezőleg, de szakértőnk továbbra is kételkedik. Levélváltás lapunk, az adóhivatal és a szakértő között.

Lapunk az Adóbevallás: rosszul járunk, ha az APEH tölti ki című cikkében megírta, az egyszerűsített bevallással fennáll a veszélye, hogy kevesebb adójóváírást kapnak azok, akik az APEH-re bízzák bevallásuk kitöltését, mint azok, akik munkáltatójukkal töltetik ki. A magánszemélyek bevallásához használt 0753-as nyomtatványkitöltő szoftver ugyanis megjelenése óta úgy működik, hogy az adójóváírás kiszámításakor csak jelzi az igénybe vehető összeget, a tényleges kedvezményt azonban az adózóknak kell beírniuk. Ehhez az M30-as munkáltatói igazolást használják, ami félreviheti a számítást. Az ellenőrzőprogram hibát jelez, ha a lehetségesnél több kedvezményt próbálnánk meg érvényesíteni, ha viszont kevesebbet, csak figyelmeztető üzenetet küld, azt is csak két éve. Amennyiben tehát az APEH-ra bízzuk a bevallásunk kitöltését, célszerű alaposan ellenőrizni a kitöltött kedvezményeket és jóváírásokat - írtuk két hete a szakértőre hivatkozva.

APEH: éppenhogy

Az írást nem hagyta szó nélkül az APEH, szerinte cikkünk „Megúszhatja a munkáltató a bevallások kitöltését” című része szakmai tévedést is tartalmaz. A hvg.hu-n közöljük az APEH levelében megfogalmazott észrevételeket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink