hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövedéki adó: vámmentes boltok, netes vásárlás, és cigaretta

  • adozona.hu

Az EP alapvetően támogatta a Kovács László, adó- és vámügyi biztos terveit a jövedéki adók szabályainak felülvizsgálatáról. A képviselők továbbra is megtartanák az adómentes vásárlás lehetőségét a regionális reptereken. A más országban történő internetes vásárlásnál a vásárló országában kellene megfizetni a jövedéki adót.

Az EP kedden 328 igen, 319 nem, 34 tartózkodó vokssal fogadta el a jövedéki adók rendszerét módosító jogszabályt. Az Európai Bizottság vám- és adóügyi biztosa, Kovács László kezdeményezte az alkohol-, dohány- és energiatermékek jövedéki adójáról szóló 92/12/EGK irányelv felülvizsgálatát. A javaslat célja, hogy az új jogalkotási normákhoz és fogalmakhoz igazítsák a jogszabályt, és egyszerűsítsék, korszerűsítsék a jövedéki eljárásokat. 

Papírozás helyett számítógépes követés
A korszerűsítés központi eleme a jövedéki termékek számítógépes szállítási és felügyeleti rendszerének (EMCS - excise movemenet control system) bevezetése a tagállami adórendszerekbe. Az EMCS a tervek szerint 2009-ben kezdi meg működését. Az új rendszer lehetővé teszi a jövedéki termékek szállításának és az ahhoz kapcsolódó információknak a valós idejű nyomon követését. Ezzel a jelenlegi papíralapú kísérő okmányt az elektronikus adminisztratív okmány (EAO) váltja majd fel.

Az EP támogatta a számítógépes rendszer bevezetését. 

Vámmentes üzletek
Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint a légi- és tengeri utasoknak csak akkor lehetne lehetőségük vámmentes vásárlásra, ha a közvetlen úticéljuk az EU-n kívül van. Az EP azt javasolta, hogy az Európában átszállók is vásárolhassanak „duty free” üzletekben. (Eszerint tehát Budapestről londoni átszállással New Yorkba utazva nem csak Londonban, hanem Ferihegyen is lehetne vámmentesen vásárolni.)

Az EP nem támogatta a Bizottság javaslatát, amely felszámolta volna a vámmentes boltokat az EU külső szárazföldi határain.

Hány kartonnál szól a vámos?
A magánszemélyek az uniós jogszabályok szerint átvihetik az egyik tagállamból a másikba a magánfogyasztás céljára vásárolt alkohol-, illetve dohánytermékeket. A jelenlegi uniós szabályozás iránymutatásokat határoz meg arra, mekkora mennyiség tekinthető saját fogyasztásra szántnak, bizonyos országok azonban abszolút hatérértékekként kezelték ezeket a megadott számokat.

Az Európai Bizottság a félreértelmezés lehetőségének elkerülése érdekében azt javasolta, töröljék az iránymutatásokra történő utalásokat. Az EP viszont úgy vélte, ez még több bonyodalmat okozna, ezért a képviselők megtartanák az irányszámokat.

Az üzemanyagok jövedéki adózásánál az EP azt javasolta, hogy ha az egyik tagállamban vásárolt és leadózott terméket „nem tipikus” tartályban (tehát például nem az üzemanyagtartályban vagy szokásos tartaléktartályban) vinnék át egy másik tagországba, ez utóbbi államnak joga legyen kivetni rá a saját jövedéki adóját.

„Távolsági vásárlás”
A képviselők támogatták a Bizottság javaslatát, amely szerint ha a jövedéki terméket a vásárló egy másik országban vásárolja meg, és azt azután küldik el neki (ez a helyzet például, ha más tagállamból interneten rendelünk valamit), a jövedéki adót a címzett (rendeltetési hely) szerinti országban kelljen megfizetni. A jelentéstevő, Astrid Lulling (szocialista, luxemburgi) ennek az ellenkezőjét javasolta, vagyis hogy a jövedéki adót az eladó szerinti országban kelljen leróni. Végül a képviselők szűk többséggel a bizottsági álláspontot támogatták. (Emiatt Lulling végül az egész jogszabály leszavazását kérte a parlamenttől. Ez végül nem történt meg.) 

A döntés a tagállamoké
Az Európai Parlament az adópolitika területén konzultatív jogkörrel rendelkezik. A végső döntést az EU Tanácsa hozza meg, egyhangúlag.






Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

9 személyes céges autó

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Követelés vásárlása és elengedés

Pölöskei Pálné

adószakértő

De minimis támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink