hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Luxusadó: új kategóriák, aktualizálás

  • MTI

Átalakítaná a luxusadó értékövezeteinek besorolását, egyben új kategóriákat is bevezetne a fővárosi önkormányzat - írta a pénteki Napi Gazdaság.

Az adóról szóló rendeletet nem írják át teljesen, csupán aktualizálják - a törvényi kötelezettség értelmében erre kétévente van szükség. Mivel az adót már nemcsak a magánszemélyeknek, hanem a vállalkozásoknak is meg kell fizetniük, a GKI Gazdaságkutató két új értékbesorolási kategóriát javasolt bevezetni. Ez a kereskedelmi egységeket, szállókat, üzlethelyiségeket, valamint az egyéb, nem lakáscélú ingatlanokat (raktár, garázs, műhely) tartalmazza.

Kevés kivételtől eltekintve ezek értékhatárai alacsonyabbak a magánszemélyek lakásaira kiszabott tételeknél.

Az értékhatárok egyébként jellemzően emelkednek - kivéve a XI. kerületet, ott csökkennek -, de számos olyan kerület van, ahol nem változnak. Az első, a második kerületben vagy például Újpesten magasabb lesz az értékhatár, nem változik viszont Angyalföldön és a VI. kerületben. Kőbányán és a XVIII. kerületben nem egységesen, csak bizonyos övezetekben várható emelés.

Az átalakítások révén némi haszna is származhat a fővárosnak, az idén várható 150 millió forint bevételhez képest 50 millió forintos plusszal számolnak. Az adóalanyok várható száma vélhetően nem változik: az idén 493-an fizetnek luxusadót - olvasható a lapban.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink