hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív számlák, 600 milliós adócsalás

  • adozona.hu

Büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága. A gyanú szerint egy Pest megyei vállalkozás fiktív számlákra fizetett bedolgozóinak, akik valós tevékenységet nem végeztek, ezért a számlákon feltüntetett szolgáltatásokat sem teljesíthették. Az áfabevalláshoz kapcsolódó utólagos vizsgálat során csaknem 600 millió forintos adókülönbözetet állapított meg az APEH – tájékoztatott az adóhatóság.


Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága az utólagos revíziót egy elektromos háztartási cikkek kereskedelmével és szoftverfejlesztéssel foglalkozó társasságnál rendelte el. A cég képviselője az erről szóló értesítést ugyan átvette, ám ennek ellenére a hivatalban nem jelent meg és mulasztását sem mentette ki – olvasható az adóhatóság sajtóközleményében.

A helyszíni ellenőrzéskor kiderült: időközben új tulajdonosa lett a vállalkozásnak. Ő elmondta, hogy csak az adásvételt követően vált ismertté számára, hogy a cégnek tartozásai vannak, céges iratokat, könyvelési anyagokat nem vett át.

Az adóellenőrök megkeresték a vállalkozás korábbi képviselőjét is, aki ellentmondóan nyilatkozott a cég működéséről és iratokat ő sem tudott a revízió rendelkezésére bocsátani. A bankszámla ellenőrzése során azt is megállapították, hogy a vizsgált időszakban - 2004-2006 között - több vállalkozás is állított ki számlákat a társaság részére, de az is kiderült, hogy hamisan, mert valós gazdasági tevékenységet ezek a cégek nem végeztek. A revízió összességében csaknem 600 millió forint adókülönbözetet tárt fel – tájékoztatott az APEH.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Vám-és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink