hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nemzeti csúcs: kell adócsökkentés vagy nem?

  • MTI

Politikusok és gazdasági szakemberek keresik a válsághelyzet lehetséges megoldásait a Magyar Tudományos Akadémián.

Volt jegybankelnökök a gazdasági növekedés és a versenyképesség javítása érdekében a költségvetési kiadások lefaragása mellett adó- és járulékcsökkentést szorgalmaztak a szombati nemzeti csúcson. Surányi György szerint a pénz- és tőkepiacok krízisének talán már ez a mélypontja, de a reálgazdasági hatások még csak ezt követőn teljesednek ki. Azt javasolta, hogy az eddigi tabukat félretéve, a költségvetési kiadások lefaragásával kell fedezetet teremteni az adó- és járulékcsökkentéshez. Elismerte: ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy ilyen átalakítás a következő 1-1,5 évben ne követeljen az ország minden polgárától komoly anyagi áldozatot.
   
Járai Zsigmond szerint az első és a legfontosabb feladat az ország finanszírozhatóságának megőrzése, a valutaválság elkerülése. Át kell csoportosítani a költségvetési kiadásokat, a magas állami kiadásokból pedig legalább a bruttó hazai termék évi 4-5 százalékát meg kell takarítani. Végre kell hajtani az elhalasztott reformokat, nem lehet arra hivatkozni, hogy válság van. "Ilyenkor kell igazán (a reform)" - jegyezte meg. Járai Zsigmond a válság kezelésére eddig tett hazai lépéseket erőtlennek, elkésetteknek, gyakran szakszerűtlennek nevezte. Hozzátette: "szerencsére bízhatunk a Nemzetközi Valutaalapban, az Európai Unióban és az Európai Központi Bankban, de azért itthon is kellene valamit tennünk".

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke azt mondta: Magyarország az elmúlt másfél évtizedben több kísérletet tett arra, hogy közpénzügyi szabályozást alkosson. Ennek hiányában nem lehet a köz számára átláthatóvá tenni az állam működését, pedig ez a hitelesség visszaállításának alapvető feltétele.

Boros Péter úgy fogalmazott:"irtózatos nagy tét", hogy ki nyeri a következő választást, de messze elmarad az országot érintő súlyos kérdések fontossága mögött. "Fel kell ide nőni, a történelem nem a sikeres miniszterelnököket őrizte meg, hanem akik nagyot tettek az ország érdekében."
   
Medgyessy Péter közölte, "azt látom, mintha tévelyegnénk, olyat várunk 60 ember bölcs tanácskozásától, amit nem lehet teljesíteni".Közölte, a csúcson részt vevő 60 ember eltérő érdekű, gyökerű, eltérő a tudásszintjük, nem hiszi, hogy választ tudnak adni arra, hogyan oldható meg a krízis. Hozzátette: egyetlen dolgot tudnak tenni, szimbolizálják a nemzet összefogását. Hozzátette: nem főkönyvi-, hanem menedzserszemléletre van szükség az adórendszer átalakításában, amelyet már most el lehet kezdeni, semmi nem írja elő, hogy csak január 1-én lehet változtatni az adókon.

Kövesse a Nemzeti csúcsot itt!
   

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Őstermelőnél kapott előleg

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink