hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy év a vesztegető apehesnek

  • MTI

Alacsonyabb illeték számítása fejében pénzt kért egy ingatlantulajdonostól az az adóhivatali ügyintéző, akit egy év börtönbüntetéssel sújtott a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában.



A táblabíróság Makai Lajos vezette büntető tanácsa hivatalos személy által elkövetett vesztegetésben mondta ki bűnösnek a 48 éves férfit, az első fokon korábban eljárt Baranya Megyei Bíróság döntésével szemben ugyanakkor lehetőséget látott büntetésének enyhítésére. Családi körülményei miatt fél év letöltése után feltételesen szabadlábra kerülhet, ötvenezer forint pénzbüntetését mellőzték, helyette huszonötezer forint vagyonelkobzásra ítélték.

A tényállás szerint a vádlott az APEH illetékfőosztályának dolgozójaként tavaly novemberben egy kozármislenyi családi háznál tartott szemlét, hogy megállapítsa annak értékét, s összehasonlítsa az adásvételi szerződésben szereplő vételárral. Eközben felajánlotta a tulajdonosnak: ha kap huszonötezer forintot, a becslést úgy végzi el, hogy az illeték ötvenezer forinttal kevesebb legyen. A tulajdonos közölte, nincs ennyi pénze otthon, így abban állapodtak meg, hogy hivatalában felkeresi őt és ott adja át a pénzt.

A megvesztegetni próbált férfi annyira felháborodott az ügyintéző magatartásán, hogy a történtekről bejelentést tett az adóhivatalnál, amely értesítette a rendőrséget. A háztulajdonos már diktafonnal a zsebében és megjelölt bankjegyeket tartalmazó borítékkal érkezett az ügyintézőhöz, akit a pénz átvételét követően elfogtak a rendőrök. Ellene eljárás indult és elbocsátották állásából.

Makai Lajos bíró az ítélet indoklásában rámutatott, hogy bár a büntetést a törvényi minimumban határozták meg, felfüggesztésére a bűncselekmény kiemelt súlya miatt nem volt mód.

Általános az a vélekedés, hogy Magyarországon pénzért mindent kilóra meg lehet venni. A vádlotthoz hasonló munkakörben dolgozók különösen ki vannak téve a kísértésnek. A mostanihoz hasonló esetek többsége rejtve marad, ám amikre fény derül, azok alkalmasak rá, hogy erősítsék ezt a vélekedést, s gyengítsék a törvényességbe vetett hitet - mutatott rá.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ajándék kupon

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Unión kívüli szolgáltatás

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink