hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

KDNP: a Robin Hood-adó emelné a távhő árát

  • MTI

A KDNP számításai szerint, a kormány által javasolt, Robin Hood-adónak is nevezett, az energiaszektort terhelő 8 százalékos különadó nem 30, hanem 60-70 milliárd forinttal emelné a lakossági terheket a távhőszolgáltatásban, mivel a beterjesztett törvényjavaslat csak az erőművek 46 milliárdos, a villamos energia kereskedők 65 milliárdos és a gázenergia szektor 348 milliárdos nyereségével számol, de a Mol 400 milliárd forintot meghaladó profitjával nem.



Minderről Molnár Béla kereszténydemokrata országgyűlési képviselői beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy értékelte: logikátlan a kormány gondolkodása, mivel arra hivatkozva utasította el a távhő áfakulcsának csökkentésére irányuló ellenzéki javaslatot, hogy az nem mérsékelné az árat, mert a szolgáltatók megemelnék áraikat, de a Robin Hood-adó bevezetésével ez szintén azonnal várható lenne.

A KDNP javaslata szerint nem a jelenlegi, a tőzsde által felhúzott, magas energiaárakhoz kell szabni a fogyasztói ár megállapítását, hanem az energiatermelés költségeihez. Hozzáfűzte: a Robin Hood-adó büntetné a hatékonyságot növelő termelőket, mivel az ilyen beruházások értelemszerűen magasabb árréssel járnak. Molnár Béla úgy látja: a liberalizáció azért káros az energiapiacon, mert Európára és ezen belül különösen Magyarországra az energiaszegénység jellemző, tehát nem lehet nagy kínálat, sok szereplő, vagyis verseny.

"Robin Hood eladta a sherwoodi erdőt, de részesedést akar annak terméséből" - kommentálta a politikus a különadó összefüggését azzal, hogy 1995-96-ban a Horn-kormány privatizálta az energiaszektor jelentős részét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink